Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ironični Meron:

'Šešelj je vjerojatno neobično sretan jer se o njemu postavljaju tako brojna pitanja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju smatra kako mediji Šešlju daju publicitet koji ne zaslužuje.

Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Theodor Meron ocijenio je u četvrtak u Sarajevu kako se istupima i provokacijama optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja nepotrebno pridaje prevelika pozornost, a istodobno je istaknuo kako bi o njegovu ponašanju trebale povesti računa prije svega vlasti Srbije, gdje trenutačno boravi.

Pročitajte i ovo Sarajevo Alarmantno stanje Sarajevo je drugi najzagađeniji grad na svijetu: Zbog kvalitete zraka godišnje umre 3300 ljudi Požar trgovačkog centra u Sarajevu - 6 Vatrogasci na terenu VIDEO/FOTO Gori trgovački centar u Sarajevu: Vatra zahvatila i hotel, čule se eksplozije

'Mislim da mediji previše govore o Šešelju dajući mu publicitet kojega ne zaslužuje', istaknuo je Meron ironično konstatirajući kako je Šešelj vjerojatno neobično sretan jer se o njemu postavljaju tako brojna pitanja.

Na pitanje kako je moguće da Šešelj na slobodi istupa na način na koji to čini, predsjednik ICTY-a je podsjetio kako se taj haaški optuženik nalazi u Srbiji.

'Ja se u to ne mogu miješati, a Srbija je suverena zemlja koja treba regulirati te odnose i njegove javne istupe', izjavio je Meron, koji se nalazi u službenom posjetu Bosni i Hercegovini, odgovarajući na opetovana nastojanja novinara da dobiju njegov komentar o 'slučaju Šešelj', koji je izazvao brojne reakcije.

Šešelj i dalje provocira: 'Kosor je dobro rekla. Smijao sam se vašem Saboru'

Meron je konstatirao kako u cijelom slučaju 'postoje brojni nesporazumi'.

Objasnio je kako je raspravno vijeće ICTY-a odluku o privremenom puštanju Šešelja na slobodu donijelo isključivo na temelju humanitarnih razloga odnosno zbog njegove teške bolesti.

'Raspravno je vijeće imalo ovlasti donijeti takvu odluku, a tužitelj Tribunala na tu se odluku nije žalio pa ta odluka (o privremenom oslobađanju) nikada nije ni dospjela do prizivnog vijeća ICTY-a', kazao je Meron.

'Vrlo je važno zbog vladavine prava poštovati odluke koje donose suci, a posebice one koje se tiču humanitarnih razloga', kazao je Meron dodajući kako se kao predsjednik suda ne može miješati u odluke raspravnog vijeća niti u njegovu komunikaciju s Tužiteljstvom ICTY-a koje je, kako je istaknuo, imalo i mogućnost i pravo dobiti uvid u svu medicinsku dokumentaciju koja je bila temelj za Šešeljevo privremeno oslobađanje.

'Puštanje Šešelja na slobodu je tragedija'

Činjenicu da će o 'slučaju Šešelj' danas raspravljati Europski parlament, a vjerojatno će se se uskoro naći i pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda, Meron nije posebice komentirao.

'Ako će se raspravljati, neka se raspravlja. Nema se što kriti i veoma je dobro biti transparentan u svim stvarima. Ne smeta mi postavljanje bilo kakvih pitanja', kazao je Meron. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene