Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema pregovora s novim državama

Merkel se zauzima za zaustavljanje proširenja EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel prenijela je okupljenim zastupnicima Bundestaga stajalište njemačke vlade o daljnjem proširenju Europske Unije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak se, tijekom obraćanja njemačkom parlamentu Bundestagu uoči summita Europske unije (EU), zauzela za zaustavljanje procesa proširenja EU.

'Vjerojatno ćemo u srpnju sljedeće godine pozdraviti Hrvatsku kao 28. članicu Europske unije. No, u ovom trenutku nećemo započinjati pregovore s novim državama o ulasku u EU. Za to, po našem mišljenju, vrijeme još nije sazrelo', rekla je Angela Merkel. Okupljenim je zastupnicima Bundestaga objasnila razloge ovakvog stajališta njemačke vlade prema daljnjem proširenju Unije.

Pročitajte i ovo Olaf Scholz STRES BEZ PRESEDANA Naslijedio je Mutti i preživio galopirajuću ekonomsku krizu, rat i nezadovoljne partnere: "Još se pokušava snaći, ali nema njezino iskustvo" Europski parlament, ilustracija raste pritisak Hoće li Srbija dočekati ulaz u Europsku uniju? Zastupnici složni: "Očekuje se da uvede sankcije Rusiji"

'Došlo je do promjena. Što se tiče gospodarske i tržišne konkurentnosti, danas gledamo malo pozornije nego što smo to radili prije. I isto tako, temeljitije provjeravamo kada su u pitanju kandidati za članstvo u EU. Temeljitije nego prije provjeravamo ispunjavaju li kandidati zahtjeve koji su uvjet za početak pregovora s ciljem primitka u punopravno članstvo. Mislim da je to ispravno i to je nužno kako bismo sačuvali i kako bismo mogli živjeti na temelju vrijednosti i standarda koji vladaju u Europi', rekla je Merkel.

>> Fuele: Jako se veselim zaželjeti dobrodošlicu Hrvatskoj u EU 1. srpnja

Kršćansko-demokratska unija (CDU), na čijem čelu se nalazi Angela Merkel, i do sada se u nekoliko navrata zauzimala za zaustavljanje procesa proširenja Europske unije s iznimkom Hrvatske. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene