Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Merkel se zauzima za Hodorkovskog

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel zauzela se za poboljšanje zatvorskih uvjeta za bivšeg šefa energetskog koncerna Jukos Mihaela Hodorkovskog koji izdržava kaznu u Sibiru.

- Njemačka vlada je već nekoliko puta ruske vlasti upozorila na neprihvatljive uvjete u kojima živi Hodorkovski, stoji u pismu Angele Merkel upućenom vođi njemačke parlamentarne oporbe i predsjedniku Liberalne stranke Njemačke (FDP) Guidi Westerwelleu koji je potkraj lipnja od Angele Merkel zatražio da se kod ruskog predsjednika Vladimira Putina osobno zauzme za slučaj Hodorkovski.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Chemnitzu (Foto: AFP) - 2 Sukobile se kranja desnica i ljevica Kaos u njemačkom Chemnitzu: Policija prosvjednike tjerala vodenim topovima, najmanje dvoje ozlijeđenih AFP Odgovorni za probleme Merkel i Putin razgovaraju o teškim temama: "Moramo priznati kako nemamo trajni prekid vatre"

Merkel je u istom pismu navela da od Rusije traži pridržavanje međunarodnih standarda u svim aspektima zaštite ljudskih prava pa tako i glede stvaranja humanih uvjeta za zatvorenike.

- Povrede ljudskih prava zatvorenika nas zabrinjavaju a stanje u ruskim zatvorima negativno utječe na sliku Rusije u zapadnom svijetu, smatra Merkel.

Westerwelle smatra da se Hodorkovski nalazi u životnoj opasnosti zbog "katastrofalnih uvjeta kojima je izložen u sibirskom zatvoru". Hodorkovski je prošle godine i napadnut od jednog zatvorenika.

Bivši šef energetskog koncerna Yukos, nad kojim je ovog tjedna proglašen stečaj, prošle je godine zbog prijevare i utaje poreza osuđen na osam godina zatvora koje služi u jednoj sibirskoj kaznionici.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene