Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donald vs Kim

Merkel se protivi vojnom rješenju i verbalnom ratu sa Sjevernom Korejom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel u petak se usprotivila "vojnom rješenju" u vezi sa Sjevernom Korejom i osudila trenutačni verbalni rat Pjongjanga i predsjednika Donalda Trumpa koji je zaprijetio da će posegnuti za oružjem.

"Ne vidim vojno rješenje za ovaj sukob", rekla je na tiskovnoj konferenciji u Berlinu, reagirajući na Trumpovu poruku na Twitteru u kojoj je najavio da su američke vojne opcije isplanirane i spremne.

Pročitajte i ovo Sergej Lavrov Komentirao ukrajinski plan Putinov ministar o pregovorima s Ukrajinom: "Ovo je neprihvatljivo" Sjevernokorejske vježbe gađanja super velikim raketnim bacačima - 4 super veliki bacači FOTO Stalno prijete, a sada su testirali ratne sposobnosti: "Imamo razorno oružje"

"Njemačka će intenzivno sudjelovati u mogućnostima nevojnog rješenja, ali verbalni rat smatram lošim odgovorom", dodala je.

Zadnje Trumpovo upozorenje dodatno je zaoštrilo svađu ovih dana. Američki predsjednik je u četvrtak stao u obranu svoje sporne izjave u kojoj je Pjongjangu najavio "vatru i bijes", ocijenivši te riječi "možda nedovoljno oštrim".

Stoga je u petak još oštrije poručio Sjevernoj Koreji putem Twittera da je američko oružje "napunjeno i spremno".

Lavrov: Rizik sukoba između SAD-a i Sjeverne Koreje visok

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u petak da je rizik vojnog sukoba zbog sjevernokorejskoga nuklearnog programa vrlo visok te da je Moskva duboko zabrinuta međusobnim prijetnjama napadom koje izmjenjuju Washington i Pjongjang.

"Jača i razumnija strana" trebala bi poduzeti prvi korak da ublaži krizu, rekao je Lavrov govoreći uživo na državnoj televiziji na forumu za ruske studente.

On je ohrabrio Pjongjang i Washington da potpišu rusko-kineski plan pod kojim bi Sjeverna Koreja zamrznula svoje pokuse s projektilima, a SAD i Južna Koreja bi nametnuli moratorij na vojne vježbe širokog raspona.

U međuvremenu, SAD i Južna Koreja najavile su da počinju zajedničke godišnje vojne vježbe 21. kolovoza, kao što što je bilo i planirano.

Lavrov je također istaknuo da je retorika Washingtona i Pjongjanga oko sjevernokorejskoga nuklearnog programa sada "prešla svaku mjeru" te dodao kako se Moskva nada da će na kraju prevladati razum.

Američki predsjednik Donald Trump uputio je u petak nove prijetnje Sjevernoj Koreji, poručivši Pjongjangu putem Twittera da je američko oružje "napunjeno i spremno".

Trump je nastavio svoj rat riječima na Twitteru nedugo nakon što ga je sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA optužila za eskalaciju napetosti na Korejskom poluotoku.

"Trump situaciju na Korejskom poluotoku dovodi na rub nuklearnog rata, izjavama poput tvrdnje da SAD ne isključuje rat protiv Sjeverne Koreje", objavila je KCNA.

Trump, koji boravi u Bedminsteru u New Jerseyu na radnom odmoru, opisao je odlučnim riječima vojnu spremnost SAD-a.

"Vojno rješenje je sada u potpunosti isplanirano, (oružje je) napunjeno i spremno, ako se Sjeverna Koreja ne bude ponašala pametno", napisao je Trump na Twitteru. "Nadamo se da će Kim Jong Un izabrati drugi put!", dodao je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene