Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak u Berlinu

Merkel pohvalila Srbiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kancelarka Merkel u nedjelju je uputila iznenadni poziv za razgovor Aleksandru Vučiću.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pohvalila je u ponedjeljak Srbiju zbog smanjenja napetosti s Kosovom rekavši dok je u Berlinu primala srbijanskog premijera Aleksandra Vučića da je ostvaren "velik i važan napredak" u okončanju sukoba.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić rasprava o Kosovu VIDEO Vučić ponižen na sjednici UN-a, predsjedavajuća ga ušutkala lupajući rukom o stol Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..."

Merkel je rekla da je napredak važan jer će olakšati srbijanske pregovore o pristupanju Europskoj uniji, prenosi agencija dpa i dodaje da se ne očekuju izjave nakon sastanka dvoje europskih čelnika.

Kancelarka Merkel u nedjelju je uputila iznenadni poziv Vučiću za razgovor uoči njegova ranije planiranog posjeta Bundestagu i i sudjelovanja na Europskom forumu.

Beograd bi prvu fazu pregovora o pristupanju Europskoj uniji trebao početi još 2015., a Berlin je Beogradu rekao da mora kao preduvjet za pregovore ponajprije stvoriti mir s Kosovom koje je prije sedam godina proglasilo neovisnost od Srbije.

NJEMAČKA TREBA POMOĆ SRBIJE? Merkel iznenada na razgovor pozvala Vučića

Po neslužbenim izvorima iz Beograda Merkel će od Vučića tražiti dodatno angažiranje Srbije u ublažavanju izbjegličke krize i amortiziranju vala migranata koji pritišće granice EU, a zauzvrat bi mogao dobiti zeleno svjetlo za skoro otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja s EU-om i obećanje o dodatnim ulaganjima koja bi poduprla ekonomske reforme Vučićeve vlade.

Srbija igra važnu ulogu kao tranzitna zemlja na balkanskom putu izbjeglica i migranata prema Mađarskoj i dalje sjevernoj Europi.

Nekoliko sati prije sastanka u ponedjeljak, Njemačka je najavila da će ponuditi legalnu migraciju za 20.000 građana Srbije i pet drugih nacija na godinu. Ta je najava pozitivan poticaj za građane Balkana kako bi prestali putovati u Njemačku u nadi da će ondje dobiti politički azil, jer Berlin te zemlje smatra sigurnima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene