Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brani svoje odluke

Merkel: Ne smijemo živjeti na račun budućih generacija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica njemačkih kršćanskih demokrata Angela Merkel je na kongresu stranke u Karlsruheu branila svoje odluke o nuklearnim centralama i porezima.

Rekla je kako je unatoč impresivnom oporavku Njemačka danas iza Kine po izvozu te pozvala političke protivnike da se prilagode promjenama, javljaju agencije. 'Odluke što smo ih donijeli ove jeseni mogu se isprva činiti apsolutno prijepornima', no 's vremenom će se vidjeti da su nužne i u konačnici će' uvjeriti ostale u ispravnost, rekla je Merkel pred tisuću izaslanika svojih kršćanskih demokrata koji bi je kasnije trebali ponovo izabrati za predsjednicu stanke.

Pročitajte i ovo Napojnice; ilustracija - 1 Nova mogućnost Manča iskočila iz sive ekonomije, ali tu je i vječno pitanje: Koliko su Hrvati laki na novčaniku? Ilustracija Poruka iz Davosa Iz velike multinacionalne kompanije stiglo upozorenje: "Europljani će osjetiti posljedice..."

>> 'Merkelino poimanje multikulturalizma nije daleko od apartheida'

Birači su za 56-godišnju Merkel ponovo glasovali na izborima 2009., no sada pada popularnost i njoj i stranci jer se velika većina Nijemaca protivi odluci vlade da za oko 12 godina produlji životni vijek 17 nuklearnih reaktora, piše agencija AFP. Kanclearka ne pristaje ni udovoljiti zahtjevu svog koalicijskog partnera FDP da smanji poreze.

Njemačko čudo

'Stvari moramo rješavati po redu, najprije moramo ojačati proračun i pojednostavniti fiskalni sustav, a zatim smanjiti poreze', rekla je Merkel i poručila 'ne smijemo živjeti na teret budućih generacija'. U govoru duljem od sata Merkel je rekla da je u jednoipolgodišnjoj vladavini CDU-a i FDP-a dosad postignuto mnogo te je naglasila veličinu njemačkog uspjeha.

'Naša je zemlja doživjela takav uspjeh da svijet govori o njemačkom čudu', prenosi AFP i napominje kako se ove godine očekuje gospodarski rast od 3,4 posto. Agencija dpa izdvaja kancelarkino upozorenje političkim protivnicima da moraju prihvatiti realnost i prilagoditi se promjenama. 'Broj patenata u ovoj zemlji u padu je. U Kini ubrzano raste. Kina nas je pretekla kao prva izvoznica u svijetu', rekla je Merkel i podsjetila da njemačko stanovništvo ubrzano stari.

Smjernice za budućnost

Zadaća je CDU-a pomoći Njemačkoj da se prilagodi tim promjenama u svijetu 'i postavi smjernice za budućnost', citira njemačka agencija. Britanska agencija Reuters u izvješću izdvaja kancelarkino upozorenje da Njemačka, jedna od vodećih svjetskih izvoznica, neće dopustiti da bude kažnjena za svoj uspjeh. Time je aludirala na pritisak Sjedinjenih Država koje traže da Njemačka smanji višak u trgovinskoj i tekućoj bilanci plaćanja te potakne domaću potražnju kako bi pomogla globalnom ekonomskom oporavku.

'Nećemo dopustiti da budemo kažnjeni za ono što radimo dobro. Nećemo dopustiti da nas kažnjavaju zato što dobre proizvode, izrađene u Njemačkoj, izvozimo diljem svijeta', rekla je. Reuters prenosi i kako je Merkel pozvala na uspostavu novog zaštitnog mehanizma za financijsku i gospodarsku stabilnost u eurozoni i poručila 'ako euro propadne i Europa je propala'. Optužila je prethodnu vladu socijaldemokrata što su dopustili Grčkoj ulazak u eurozonu, a 'bilo je to neodgovorno'.

Dvije oporbene stranke također je optužila za otpor prema potrebnim reformama te za 'dvostruke standarde' jer su socijaldemokrati (SPD) i Zeleni dopuštali prijevoz nuklearnog otpada kada su bili na vlasti, a sada, u oporbi, tomu se protive. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene