Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog novih sankcija Rusiji

Kap je prelila čašu: Merkel kritizira i ne želi da američki Senat utječe na europsko gospodarstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel kritizirala je američki Senat zbog odluke da uvede Rusiji nove sankcije, rekavši da njihov utjecaj na europsko gospodarstvo "zabrinjava" i da se "ne bi smio dogoditi", rekao je njezin glasnogovornik Steffen Seibert, a prenosi agencija dpa.

Merkel je pružila potporu svom ministru vanjskih poslova Sigmaru Gabrielu dan nakon što je, zajedno s austrijskim kancelarom Christianom Kernom, objavio priopćenje u kojemu oštro kritizira proširene američke sankcije koje će, među ostalim, penalizirati europske tvrtke što sudjeluju u ruskim izvoznim projektima, kao što je sporni projekt plinovoda Sjeverni tok 2 koji treba povezati Rusiju i Njemačku preko Baltičkog mora, mimoilazeći Ukrajinu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kontra Merkel 'PRISTUP SVE ILI NIŠTA NE VALJA' Njemački ministar traži ukidanje sankcija Rusiji Slika nije dostupna Iz ureda Merkel VIŠE TO NE RADI SAMO PUTIN Njemačka upozorila Saudijsku Arabiju zbog financiranja terorista

Senat je u srijedu golemom većinom odlučio prihvatiti nacrt zakona o uvođenju novih sankcija Rusiji zbog njezina upletanja u Ukrajini i u Siriji te zbog navodnog miješanja u američke izbore.

Njemačka i Austrija ocjenjuju tu odluku nezakonitim uplitanjem u energetsku sigurnost Europske unije.

EU je u petak istaknuo potrebu dogovaranja s Washingtonom nakon što je američki Senat prihvatio nacrt zakona o uvođenju novih sankcija Rusiji.

"Važno je da međunarodni partneri koordiniraju moguće nove mjere kako bi imale učinak na međunarodnoj razini i kako bi se sačuvalo jedinstvo među partnerima u vezi sa sankcijama", rekla je za Reuters glasnogovornica Europske komisije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene