Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka iz Zagreba

Merkel: Danas je dan kada Gadafiju moć izmiče

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je u Zagrebu izjavila kako libijskom vođi Moameru Gadafiju moć izmiče i naglasila kako međunarodna zajednica sada ima zadaću angažirati se u izgradnji demokracije u Libiji.

'Danas je dan kad moćniku Gadafiju, bivšem moćniku Gadafiju, moć očito izmiče iz ruku', rekla je Merkel na tiskovnoj konferenciji na kojoj je zajedno s predsjednicom hrvatske vlade Jadrankom Kosor predstavila sadržaj njihovih razgovora o hrvatsko-njemačkim odnosima. 'Nadam se da će Gadafi uvidjeti da mu moć izmiče i da se može spriječiti veliko krvoproliće', rekla je Merkel na pitanje novinara o ulozi Njemačke u novim okolnostima u Libiji. 'Trebamo obaviti posao demokratske izgradnje u Libiji', dodala je.

Podsjetila je na aktivnosti međunarodne kontaktne skupine za Libiju i izrazila očekivanje da će se međunarodna zajednica u razgovorima s libijskim pobunjenicima posvetiti pitanjima izgradnje zemlje. 'Smatram da je danas velika zadaća u tome da previše nedužnih ljudi ne pogine u borbama i da se brzo stvore političke strukture koje će omogućiti brzi prelazak u demokraciju', rekla je njemačka kancelarka.

'Važno je i da novac koji je preostao iz Gadafijeva režima brzo uložimo u obnovu zemlje, nadam se da će obnova ići mirnim putem i u tome će Njemačka pomagati', zaključila je njemačka kancelarka. (Hina)

Pročitajte i ovo Sebastian Kurz i Angela Merkel (Foto: AFP) Unatoč razlikama u politici Merkel i Kurz složni: "Treba pojačati napore da se zaustave migranti koji ulaze u Europsku uniju" Prosvjed u Chemnitzu (Foto: AFP) - 2 Sukobile se kranja desnica i ljevica Kaos u njemačkom Chemnitzu: Policija prosvjednike tjerala vodenim topovima, najmanje dvoje ozlijeđenih

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene