Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori protekli mirno

Merkel čestitala Davutogluu na pobjedi, SAD zabrinut zbog medija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel nazvala je u ponedjeljak turskog premijera Ahmeta Davutoglua kako bi mu čestitala na izbornoj pobjedi i pozvala na hitno zajedničko djelovanje glede migrantske krize, rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert.

Vladajuća turska stranka AK ostvarila je neočekivano uvjerljivu pobjedu na nedjeljnim izborima, čime se u Tursku vratila jednostranačka vlast i ojačala pozicija turskog predsjednika Tayyipa Erdogana, osnivača stranke.

Pročitajte i ovo Spašavanje posjetitelja iz žičare u Turskoj Ozlijeđeno deset osoba VIDEO Strašna nesreća na žičari u Turskoj: Jedna osoba poginula, još traje evakuacija zaglavljenih u kabinama Turski predsjednik Tayyip Erdogan Pregovori o pristupanju u zastoju Erdogan: "Bude li potrebno Turska bi se mogla razići s Europskom unijom"

Seibert je rekao da je Merkel pozdravila činjenicu da su izbori protekli mirno i da je Davutoglu u pobjedničkom govoru obećao da želi nadići polarizaciju i napetosti u turskom društvu.

"Njemačka kancelarka i turski premijer suglasili su se i oko toga da se mora nastaviti bilateralni dijalog o nužnosti smanjenja priljeva izbjeglica i da mora rezultirati brzim postizanjem konkretnih sporazuma", kazao je Seibert.

Bijela kuća u ponedjeljak je izrazila duboku zabrinutost zbog činjenice da su mediji i novinari bili izloženi pritisku tijekom predizborne kampanje.

U svjetlu informacija o pritisku na novinare u cilju slabljenja političke oporbe, glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest rekao je da američka administracija poziva turske vlasti da se pridržavaju vrijednosti istaknutih u ustavu te zemlje.

U Turskoj bez promjene - Trijumf Erdoganove stranke

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS), čiji su predstavnici nadzirali provedbu izbora, izrazila je "ozbiljnu zabrinutost", ustvrdivši da je jačanje nasilja u kampanji, osobito na jugoistoku zemlje, "onemogućilo neke kandidate u provedbi slobodne kampanje".

"Fizički napadi na članove stranaka te značajni sigurnosni propusti, osobito na jugoistoku" utjecali su na tijek predizborne kampanje, napisao je u izjavi za medije u ponedjeljak voditelj promatračke misije OESS-a na turskim izborima Sanchez Amor.

Također je istaknuo da je velik razlog za zabrinutost pritisak koji je izvršen na novinare, uključujući i policijski upad u prostorije medijske grupacije Koza-Ipek.

"Nažalost, kampanju za ove izbore obilježili su nepošteni postupci i, donekle, strah", rekao je čelnik izaslanstva Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Andreas Gross.

Dvojica čelnika časopisa privedena nakon izbora

Turska policija je u ponedjeljak uhitila dvojicu vodećih ljudi časopisa koji je na naslovnici svog najnovijeg broja komentirao pobjedu stranke predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na parlamentarnim izborima kao "početak građanskog rata u Turskoj", pišu turska glasila.

Redarstvene snage su po nalogu državnog odvjetnika upale u sjedište časopisa Nokta u Istanbulu i zaplijenile primjerke časopisa, na temelju tužbe zbog "javnog poticanja na počinjenje kaznenog djela", dodaje novinska agencija Dogan.

Glavni urednik časopisa Cevheri Gueven i direktor izdanja Murat Capan privedeni su, dodaje Dogan.

U svom broju objavljenom u ponedjeljak Nokta je na naslovnici objavila Erdoganovu fotografiju i komentirala pobjedu njegove Stranke pravde i razvoja (AKP) na nedjeljnim parlamentarnim izborima kao "početak građanskog rata u Turskoj".

Uvjerljiva pobjeda AKP-a koji je ponovo dobio apsolutnu većinu u parlamentu koju je bio izgubio prije pet mjeseci, potiče bojazan među Erdoganovim suparnicima da će je iskoristiti to kako bi ojačao vlast u zemlji.

Nevladine organizacije za medijske slobode redovito optužuju tursku islamsko-konzervativnu vladu da vrši pritisak na medije.

Još prošlog mjeseca je direktor izdanja Nokte bio nakratko pritvoren pošto je časopis na prvoj stranici objavio fotomontažu na kojoj Erdogan snima selfie ispred lijesa jednog vojnika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene