Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Zatvorske veze

Mentor terorista iz Francuske: 'Njega je Al Kaida zadužila da sije strah Europom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ubojice iz Pariza priznali su da su njihove akcije bile u dogovoru te da su povezani s Al Kaidom iz Jemena.

Sigurnosne službe istražuju britanske veze s terorizmom u Francuskoj, a ispostavilo se da je jednome od braće ubojica, Cherifu Kouachiju, mentor bio bliski suradnik Abu Hamze, Djamel Beghal.

Riječ je o jednom od vođa Al Kaide koji je, u džamiji u londonskom Finsbury Parku, navodno regrutirao i otmičare koji su sudjelovali u napadu 9/11, Richarda Reida i Zacariasa Moussaouia. U 90-tima je organizirao islamističke ćelije u Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoj i naravno Velikoj Britaniji. Među njegovim planovima bio je atentat, također otetim zrakoplovom, na predsjednika Busha i druge lidere na sastanku G8 u Genovi. Al Kaida je odabrala Benghala da sije teror u Europi.

Daily Telegraph piše da je Beghal regrutirao u zatvoru i Cherifa Kouachija, koji je 7. siječnja s bratom Saidom ubio 12 osoba u napadu na satirički tjednik Charlie Hebdo. U istom zatvoru južno od Pariza Kouachi se navodno sprijateljio i s trećim napadačem iz Francuske, Amedyjem Coulibalyjem, koji je u trgovini u Parizu ubio četvero ljudi. Coulibaly je bio sitni kriminalac, dok je Kouachi 2008. osuđen zbog sudjelovanja u džihadističkoj mreži, a uhićen je kada je putovao za Siriju.

U zatvoru su upoznali su Beghala, koji je 2001. osuđen za pripremu bombaškog napada na ambasadu SAD- a u Parizu. Pušten je nakon deset godina.

Pročitajte i ovo Plakat s receptom za gulaš od zeca u Francuskoj U Francuskoj Divlji zečevi preplavili grad: Gradonačelnik pronašao rješenje, brojni užasnuti - "Ovo je skandalozno!" Slika nije dostupna Vlatko Cvrtila o oružju s Balkana 'Već su neki teroristički napadi u Europi počinjeni naoružanjem koje dolazi s ovih prostora'

Pariz: 11. siječnja trebao bi postati povijesni dan, očekuje se milijun ljudi

Nakon što su izašli iz zatvora, Beghal i Kouachi ostali su bliski, a francuske obavještajne službe snimile su ih kako igraju nogomet u Cantalu, u južnoj Francuskoj, u društvu još dvojice osuđenih terorista. Beghal i Kouachi su uhićeni 2010. godine kada su planirali iz zatvora izbaviti alžirskog islamista Smaina Aita Ali Belkacema. Beghal je još uvijek u zatvoru.

Reda Hassaine, koji je krajem 90-tih i početkom 2000-tih radio za MI5, britansku obavještajnu službu kao doušnik iz Finsbury parka, ističe kako je ono što se dogodilo u Parizu sasvim sigurno 'ostavština' Abu Hamze i Abu Quatade, vođa jordanske al-Kaide, zadužen za operacije u Europi.

'Nova generacija džihadista preuzela je njihovu ideologiju, iako ih nikada nisu sreli, i sada su spremni umirati za džihad', kaže Hassaine. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene