Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BIO U AUTU

Ukraden opasni radioaktivni materijal, Meksiko u panici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukradeni iridij 192 može "trajno ozlijediti svakoga tko njime rukuje ili je u kontaktu s njime", kazao je šef nacionalne službe za hitne slučajeve Luis Felipe Puente.

Meksički dužnosnici objavili su upozorenje za devet država nakon što je vozilo opremljeno mobilnom industrijskom radiografskom opremom koja sadrži radioaktivni iridij 192 ukradeno u gradu Tlaquepaqueu u državi Jalisco.

Pročitajte i ovo Ilustracija imao 2,3 promila Neobičan ulov prometnih policajaca: Pijan i bez vozačke vozio ukradeni autobus Nasilnik zaposlenicama prijetio nožem naoružan nožem Drama u ljekarni: Razbojnik ozlijedio dvije žene i ukrao kutiju lijekova, pohod nastavio u domu zdravlja

Tvrtka Tecnología No Destructiva prijavila je u nedjelju krađu Nissanovog kamioneta, rekavši da je u njemu bila metalna kutija s alatom za radiografiju, koji sadrži iridij 192. Nestanak nepoznate količine radioaktivnog materijala potaknuo je šefa nacionalne službe za hitne slučajeve Luisa Felipea Puentea da izda upozorenje u devet država.

Puente je jučer na Twitteru objavio kako se za ukradenim kamionetom traga u državama Jalisco, Colima, Nayarit, Aguascalientes, Guanajuato, Michoacanu San Luis Potosi, Durango i Zacatecas. Dodao je kako se tim materijalom mora rukovati uz veliki oprez te upozorio kako iridij 192 može "trajno ozlijediti svakoga tko njime rukuje ili je u kontaktu s njime". Pozvao je moguće nalaznike da ne otvaraju kutiju već da odmah upozore vlasti.

Krađa radioaktivnog materijala u Meksiku prilično je česta pojava. Lani je tako zajedno s jednim automobilom ukraden i spremnik s radioaktivnom tvari koja se koristi za industrijske rendgene, a slično je zabilježeno i u travnju 2015. te u srpnju 2014.

U prosincu 2013. lopovi su, očigledno nesvjesni toga što zapravo kradu, ukrali vozilo s medicinskom opremom te visoko radioaktivnim kobaltom 60, materijalom koji bi se mogao upotrijebiti za proizvodnju "prljave bombe". Policajci su uhitili i odmah hospitalizirali pet osoba uključenih u incident, piše RT.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene