Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

U znak obnove suradnje

VIDEO: Pogledajte izručenje nekad moćnog narkobosa Felixa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Meksiko je SAD-u izručio nekad moćnog narkobosa Benjamina Arellana Felixa u znak obnove međusobne suradnje u borbi protiv droge.

Arellano Felix bio je šef moćnog Tijuana kartela i do uhićenja početkom 2002. se narko biznisom bavio uz granicu sa SAD-om u blizini južnokalifornijskog grada San Diega. U SAD-u je optužen za krijumčarenje tona kokaina u Kaliforniju 90-ih godina.

U Meksiku je služio kaznu zbog organiziranog kriminala, a još je 2008. trebao biti izručen, no meksički savezni sudac je to zaustavio. Odluku je promijenio u travnju prošle godine. Središnji ured meksičkog tužiteljstva priopćio je da je Felixa u petak predao američkim agentima u zračnoj luci izvan Mexico Cityja.

Pročitajte i ovo Ilustracija problemi s drogom u europi "Spuštenih glava i zacakljenih očiju, satima nepomično sjede": Sve je više umrlih od zombi-droge Ilustracija Proširena istraga U Hrvatsku je pokušao prebaciti najmanje 100 kg marihuane: USKOK uhvatio državljana BiH u pokušaju krijumčarenja

>> Acapulco: Ubijene četiri žene i djevojčica

'Izručenje odražava blisku suradnju s našim meksičkim partnerima u razbijanju nasilnih zločinačkih organizacija', rekao je dužnosnik američkog državnog odvjetništva Lanny Breuer.

Tijuana kartel preuzeo je nećak Fernando Sanchez

Tijuana kartel, poznat i kao banda Arellana Felixa, u proteklom je desetljeću jako oslabio zbog ubojstava i uhićenja mnogih njegovih vođa. U velikoj je mjeri njegovo mjesto zauzeo Sinaloa kartel kojeg vodi najtraženiji meksički narkobos Joaquin 'Shorty' Guzman.

Tijuana kartel preuzeo je Felixov nećak Fernando Sanchez Arellano, no njegova je moć ograničena suradnjom sa Guzmanom, kažu stručnjaci Meksika i SAD-a.

Ne očekuje se da će izručenje Felixa utjecati na rat meksičkih narkodilera u kojem je od 2006. ubijeno 37.000 ljudi.

Napetosti između Meksika i SAD-a porasle su prošlog mjeseca kada je američki veleposlanik u Meksiku Carlos Pascual rekao da će odstupiti nakon višetjednih pritisaka meksičke vlade. Meksički predsjednik Felipe Calderon, koji je u svojoj zemlji pod pritiskom zbog strategije u borbi protiv narko kartela, upleo se u verbalni rat s Washingtonom, a američki dužnosnici izjavili su da meksička vlada ne čini dovoljno na suzbijanju korupcije u policiji i sudovima te da to pomaže rastu nasilja. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene