Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Tužba za genocid

'Međusobne tužbe ne doprinose međusobnom razumijevanju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Beogradski tisak prenosi da je srbijanska Vlada odlučila započeti proceduru podnošenja protutužbe Međunarodnom sudu pravde protiv Hrvatske za genocid nad Srbima, koju dio njih objavljuje na naslovnicama.

Beogradski 'Danas' objavljuje razgovor s izvjestiteljem Europskog parlamenta za Srbiju Jelkom Kacinom, koji je rekao kako 'međusobne tužbe ne doprinose međusobnom razumijevanju' te pozvao Hrvatsku i Srbiju da se koncentriraju na približavanju Europskoj uniji.

Pročitajte i ovo Snimke uništenja u Gazi Odbijen zahtjev Izraela Međunarodni sud donio presudu o izraelskom napadu na Gazu: "Moraju poduzeti hitne mjere..." Obitelj oplakuje mrtve u Gazi Ljudska prava Izvjestiteljica UN-a upozorila na ono što čini Izrael: ''Nikada nisam vidjela takav horor''

'Države bi se morale koncentrirati na svoje približavanje Europskoj uniji i na izgradnju struktura neophodnih da bi se integracija i približavanje uspješno završilo. Kako god mi gledamo na to što se desilo, to ima kolateralnu štetu u općem ozračju. U ovom trenutku ovo ne doprinosi međusobnom razumijevanju i povjerenju', kazao je Kacin. 

>> Srbija će tužiti Hrvatsku za genocid

Na upit koliko bi međusobne tužbe Hrvatske i Srbije mogle utjecati na destabilizaciju regije, Kacin nije mogao precizirati odgovoriti, ali je istaknuo kako je daleko veća šteta kada se veleposlanik susjedne države proglasi nepoželjnom osobom, navodi list.

'Ne razumijem te rasprave tko se kome ispričao i nije ispričao za sve ono što je počinjeno... Ako se predsjednik Hrvatske ispričao tadašnjem predsjedniku Državne zajednice Srbije i Crne Gore, to ipak treba imati na umu, a ne da se Srbima nitko nije ispričao', dodao je Kacin u kraćem razgovoru za 'Danas' koji taj list prenosi na svojoj naslovnici.

Beogradska 'Politika' od petka, pod naslovom 'Građani Srbije i Hrvatske taoci su politike devedesetiih', objavljuje razgovor s Miloradom Pupovcem, potpredsjednikom Samostalne demokratske srpske stranke i zastupnikom u Hrvatskom saboru.

'Pored tužbe Hrvatske protiv Srbije Međunarodnom sudu pravde u Den Haagu, u odnosima između Beograda i Zagreba ostala su otvorena još tri pitanja: prvo je pitanje Kosova, drugo je pitanje BiH, kao i neriješen problem povratka izbeglica i prava manjina', kazao je Pupovac dodavši kako bi 'rješavanje ovih pitanja trebalo biti svojevrstan dnevni red za razgovore između dužnosnika Srbije i Hrvatske ukoliko žele izaći iz pozicije zatvorenika okolnosti koje su stvorene, a građane dviju država oslobode talačke situacije u kojoj su se našli'.

Na novinarski upit kakvu će poziciju u novonastaloj situaciji zauzeti Srbi u Hrvatskoj, Pupovac je kazao da je odlučeno da predsjedništvo Srpskog narodnog vijeća u proširenom sastavu, sa zastupnicima u Saboru i istaknutim pojedincima srpske zajednice, zauzme službeno stajalište Srba u Hrvatskoj povodom tužbe Hrvatske i povodom onoga što najavljuje srbijanska Vlada.

Dio beogradskog tiska u petak dosta prostora daje jučerašnjem povratu restauriranih ikona u Hrvatsku, ističući da Mješovito povjerenstvo za povrat pokretnih kulturnih dobara u Hrvatsku nakon jednogodišnje pauze nastavlja s radom te da je riječ o kontinuitetu suradnje Hrvatske i Srbije na tom planu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene