Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeti sudar s komadom satelita

Međunarodna svemirska stanica morat će izvesti manevar izbjegavanja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Astronauti na ISS-u morat će izvesti manevar izbjegavanja sudara s opasnim fragmentom jednog japanskog satelita koji ide prema njima.

Međunarodna svemirska postaja (ISS) morat će u četvrtak izvesti manevar izbjegavanja fragmenta japanskog satelita kako ne bi došlo do sudara, javljaju ruski mediji u srijedu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odiseja u svemiru VIDEO Astronauti dobili 'igračku' iz Japana: 'Ja sam Kirobo, prvi robot astronaut koji govori' Slika nije dostupna Svemirska higijena VIDEO Ovako izgleda tuširanje u svemiru!

>> Iz svemira snimljen 'zlatni' dragulj Bliskog istoka

Predstavnik ruskog Centra za upravljanje letovima izjavio je kako se očekuje da će se fragment japanskog satelita opasno približiti ISS-u u četvrtak u 12.31 sati po moskovskom vremenu.

"Zasad se manevar izbjegavanja planira za četvrtak u 7.22 sati po moskovskom vremenu", kazao je dodajući da će se ta operacija provesti uz pomoć potisnih raketa ruskog modula Zvezde.

U noći na srijedu bilo je priopćeno da će ISS vjerojatno izvesti manevar izbjegavanja u sljedećih 30 sati nakon zajedničke analize ruskih i američkih stručnjaka. Veličina fragmenta japanskog satelita još nije poznata.

NASA je objavila da se u orbiti oko Zemlje nalazi više od 20 tisuća komada svemirskog otpada većih od 10 cm u promjeru, koji predstavljaju sve veći problem za operacije u svemiru. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene