Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ako mi ih oduzmu, zapalit ću se'

Bosanac medvjedima ustupio svoju kuću i preselio se u kontejner

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Emin Ljutić iz Gornjeg Vakufa u BiH iz vlastite se kuće preselio u kontejner kako bi zadržao dva medvjeda, Laku i Gvida, koje je spasio kad su bili mladunci.

Ljutić je prije dvije godine u svoj dom primio dva mladunca koja je pronašao u šumi. Njihova je majka stala na minu zaostalu iz rata, pa je Emin ostao njihova posljednja nada, piše Blic. Donio ih je u svoju kuću i živio s njima. Hranio ih iz flašice, mijenjao im pelene te ih branio kad je to trebalo.

Pročitajte i ovo GP Slavonski Brod Mnogi su spajali Kolone na granicama, a sezona još nije pravo ni počela: Na prijelaz se čeka satima Rudnik Mramor Zatočen jedan radnik Zbog ignoriranja radnika došlo do nesreće u rudniku: "Naši vapaji su godinama isti, radimo u skučenom prostoru"

'Ostavio sam svoju obitelj i odlučio se posvetiti životinjama. Dijelio sam s njima krevet, hranu koju imam, ljudi su mi iz klaonice donosili ostatke mesa, pa sam ih hranio. Gledam ih kao svoju djecu. Ne bih mogao zamisliti život bez njih', emotivno priča Emin Ljutić.

Međutim, kada je mladunčad porasla, mjesta u maloj kući za sve troje nije bilo. Emin se odlučio iseliti u kontejner, gdje ima samo kauč i frižider, te kuću u kojoj je do tada živio preuredio za 'svoju djecu - Laku i Gvida'.

>> Ovaj medvjedić osvojio je srca korisnika interneta!

'Pregradio sam im dio kuće, porušio pregradne zidove, sa jedne strane stavio ogradu da bi imali svjež zrak. To je pravi mali zoološki vrt. Imaju sklonište i mogu uživati. Snalazimo se za hranu, malo im dajem meso, malo hranu za pse. Ma, ništa im ne fali, recite mi iskreno bi li im negdje bilo bolje', pita Emin.

Ipak, ovakvu 'obiteljsku idilu', kako naziva Ljutić život sa medvjedima, naišao je na prepreku. Veterinarska inspekcija naložila je eutanaziju, odnosno uspavljivanje životinja jer medvjedi kod Ljutića nemaju uvjete propisane zakonom.
'Nadležne sam upozorio da su Laka i Gvida poput moje djece. U slučaju da mi ih oduzmu, ja ću presuditi sebi. Zapalit ću se u centru Sarajeva', kaže Ljutić.

Postoje brojna europska skloništa koja bi mogla primiti Ljutićeve medvjede. Međutim, nije moguće srediti sve papire i dokumentaciju da medvjedi napuste zemlju.

'Priznajem da mogu biti opasni, ali samo im treba omogućiti uvjete. Pa mali Laka je volio ljude, išli smo u kafiće zajedno i tamo smo pili pivu', šali se Ljutić i dodaje da mu u prehranjivanju Lake i Gvida pomažu susjedi sa žitom i jabukama, a da mu je do kraja zime ostalo oko 50 kilograma meda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene