Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za civilnu upotrebu

Medvedev potpisao nuklearni sporazum s Japanom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev potpisao je danas sporazum s Tokijem o nuklearnoj energiji za civilnu upotrebu, koji omogućuje prijenos japanske tehnologije Rusiji i prodaju dodatnog ruskog uranija Japanu.

Taj su sporazum izglasovala oba doma ruskog parlamenta u prosincu, istaknuo je Kremlj na internetskoj stranici. Okvirni sporazum potpisan je u svibnju 2009. prigodom posjeta premijera Vladimira Putina Tokiju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za rješenje krize Medvedev poziva Iran na odgovorno ponašanje Slika nije dostupna Putin Iranu dao prijedlog oko nuklearnog programa

>> Rusija i Indija dogovorili izgradnju nuklearnih reaktora

Sporazum će Rusiji i Japanu omogućiti da zajednički eksploatiraju uranij u Rusiji i drugim zemljama poput Mongolije, te će otvoriti put ugovorima vrijednim nekoliko milijardi dolara, istaknuo je šef ruske nuklearne agencije Sergej Kirijenko.

Japan podmiruje trećinu svojih potreba strujom iz 54 nuklearna reaktora i u potrazi je za novim tržištima radi izvoza svoje tehnologije, među kojima one elektrana.

Rusija je zaključila slične sporazume s Velikom Britanijom, Kinom, Indijom, Francuskom, Kazahstanom i Ukrajinom. Japan je sa svoje strane sklopio nuklearne sporazume s EU-om i zemljama poput SAD-a i Turske. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene