Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Medvedev najavljuje novi ton u politici nakon Putina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je da će njegov predsjednički mandat imati drukčiji ton od osmogodišnje vladavine njegova prethodnika i mentora Vladimira Putina.

"Ciljevi razvoja Rusije ne mijenjaju se - želimo stvoriti razvijenu zemlju s dobrim, snažnim gospodarstvom", rekao je Medvedev u intervjuu uoči summita G8 u Japanu idući tjedan.

Pročitajte i ovo Sanja Vištica, reporterka Dnevnika Nove TV i mladi MLADI O POLITIČARIMA Milanović im je šašav, Benčić elokventna, Penava zatvoren, Grbin pretih, Plenković samopouzdan, ali izaziva i susramlje Slika nije dostupna 'Nažalost nismo uspjeli' Medvedev: U Rusiji se ne poštuju neka temeljna prava

"Kada je riječ o nijansama, naglascima, naravno da se oni mijenjaju", rekao je u intervjuu, čiji je transkript objavljen na internetskim stranicama Kremlja. "Naravno da će se naglasci unutarnje i vanjske politike promijeniti."

Medvedev je rekao da se zauzima za veću političku konkurenciju, naznačivši time da bi Kremlj mogao ublažiti svoju dominaciju nad političkim sustavom uspostavljenim za vrijeme bivšeg KGB-ova špijuna Putina.

No 42-godišnji bivši odvjetnik upozorava istodobno da bi pretvaranje Rusije u parlamentarnu demokraciju, i posljedično slabljenje predsjedničkih ovlasti, bilo opasno.

"Smatram da bi uspostava parlamentarne demokracije na teritoriju Ruske Federacije značila smrt Rusije kao zemlje", rekao je.

"Rusija još desetljećima, možda stoljećima, mora ostati predsjednička republika kako bi se sačuvala ujedinjena država."

U tome se razlikuje od Putina koji je govorio da će utjecaj parlamenta rasti.

Putin je sada premijer i predvodi stranku Ujedinjena Rusija koja ima većinu u parlamentu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene