Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Medvedev će napasti Gruziju čak i ako ona bude na putu prema NATO-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je kako neće oklijevati da napadne Gruziju, čak i ako ona bude na čvrstome putu prema članstvu u NATO-u, steknu li se okolnosti nalik onima iz prošlomjesečnoga sukoba u Južnoj Osetiji.

U govoru na godišnjem sastanku kluba Valdaija, skupine ruskih stručnjaka, Medvedev je rekao kako gruzijski napad 8. kolovoza na proruski orijentiranu pokrajinu Južnu Osetiju za Rusiju predstavlja ekvivalent terorističkim napadima na Sjedinjene Države 11. rujna.

Pročitajte i ovo Policija u Srbiji, ilustracija Pretukli Hrvate u Pančevu Hrvatska uputila prosvjednu notu Srbiji: "Najoštrije osuđujemo napad, bio je nacionalno i etnički motiviran" Napad na svećenika u Sydneyju Novi napad u Sydneyju UZNEMIRUJUĆE Svećenik napadnut tijekom mise: Izboden nekoliko puta nožem, čuli su se krici u prijenosu uživo

"Neposredno nakon događaja na Kavkazu, shvatio sam da je 8. kolovoza za nas bio gotovo kao 11. rujna za Sjedinjene Države", rekao je Medvedev.

Ruski predsjednik ponovno je osudio NATO-ove planove širenja na Rusiji susjedne Ukrajinu i Gruziju. Prema njegovim riječima, činjenica da su te dvije zemlje službeno na putu u članstvo neće im pomoći u slučaju još kojega sukoba s Rusijom.

"Samim približavanjem ruskim granicama NATO ne postaje snažniji", rekao je Medvedev. "Pa što ako je Gruzija u NATO-ovu akcijskome planu za članstvo? Ne bih ni sekunde oklijevao u donošenju odluke koju sam i tada donio".

Gruzijsko članstvo, dodao je, bit će faktor destabilizacije, i za Sjevernoatlantski savez i za cijeli nemirni Kavkaz.

"To stanje nije pošteno prema Rusiji, to je za Rusiju poniženje. Više to nećemo tolerirati", zaključio je ruski predsjednik, ali je onda ipak rekao kako ne vjeruje da je kavkaska kriza stvorila rascjep odnosa između Rusije i Zapada, rascjep koji bi doveo do novoga dugog razdoblja konfrontacija. "To nam ne treba", rekao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene