Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mediteran kakav je nekada bio više ne postoji

Sredozemno more postaje more smrti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mediteran kakav je nekada bio više ne postoji. Jer, Sredozemno more postaje more smrti.

Naime, u prva tri mjeseca ove godine na Sredozemlju se utopilo gotovo 500 imigranata što je deset puta više nego u istom periodu prošle godine. Upravo zbog tih alarmantnih brojki raste strah da bi 2015. mogla biti najsmrtonosnija za nesretne ilegalce koji se pokušavaju domoći europskog kopna. A lanjska je godina s 3419 utopljenika bila rekordna sama po sebi!

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) najmanje 486 imigranata utopilo se na Mediteranu od početka ove godine, a za usporedbu, toliko ih je stradalo u 2012. i 2013. godini. I to usprkos tome što je broj onih koji pokušavaju brodovima doći do granica Europe ostao praktički isti.

Pročitajte i ovo Brod koji je prevozio migrante Pokušaj dolaska u Europu UN: 45 migranata nestalo, a četiri mrtve migrantice u dvije tragedije na Sredozmlju Slika nije dostupna Snažna kritika zbog tragedija na Mediteranu 'Europska politika je kratkovidna, popustljiva prema ksenofobnim populističkim pokretima'



Flavio Di Giacomo, glasnogovornik IOM-a u Italiji kazao je da se ne može točno definirati zbog čega je došlo do tako drastičnog porasta smrtno stradalih imigranata. No, neki se zaključci ipak nameću sami po sebi.
 

Brodovi Obalne straže ne stižu na vrijeme

Od 170 tisuća imigranta, koliko ih je spašeno tijekom prošle godine, oko polovicu je spasila Talijanska mornarica u okviru operacije koju je uspostavila EU - 'Mare Nostrum'. Njihovi brodovi mogli su istovremeno 'skupiti' stotine ljudi, pružiti im odmah potrebnu medicinsku pomoć, a i brodovi mornarice mogu dulje vrijeme ostati na moru. S druge strane, plovila obalne straže koja su od ove godine zadužena za 'skupljanje' imigranata, puno su manja i moraju se više puta vraćati do obale.

'Mnogo je razloga zbog kojih brodovi s imigrantima doživljavaju različite nesreće i teško je reći bi li broj stradalih bio manji da je operacija 'Mare Nostrum' i dalje aktivna. No, činjenica je da su veliki brodovi mornarice mogli odjednom spasiti daleko više ljudi, a da neke od plovila s imigrantima obalna straža ne uspijeva spasiti jer jednostavno dođe - prekasno', pojasnio je Di Giacomo za Guardian.



Europska Unija pokrenula je, nakon 'Mare Nostrum' Operaciju Triton koja je također usmjerena na presretanje imigranata, no njezin je primarni zadatak patroliranje morskom granicom, a ne spašavanje. Osim toga, 'Triton' je zadužen za nadziranje područja 30 milja od obale Europe dok su brodovi 'Mare Nostruma' plovili skroz do obale Afrike od kuda imigranti i stižu. Nije isto imaju li spasioci do broda koji je poslao SOS poziv dva sata plovidbe ili 15 sati.

10.000 imigranata stiglo u tri mjeseca

Iako je broj onih koji pokušavaju ilegalno ući u Europu preko Italije nešto pao u ožujku, brojka je i dalje na nivou prošlogodišnje za prva tri mjeseca - 10.000 imigranata. No, očekuju se da će broj rasti u odnosu na 2014. a vrhunac 'sezone krijumčarenja ljudi' počinje tek za nekoliko tjedana.

'Stižu brodovima? Džihadisti na samo 300 kilometara od juga Italije'

Sirijac Abu Osama jedan je od onih koji uskoro planira ilegalno krenuti prema Italiji, iz Kaira u koji je s obitelji prebjegao 2013. godine. Mislio je da će mu u Egiptu biti bolje, ali prevario se. Već je jednom uhićen prošle godine kada je pokušao prebjeći u Italiju. No, kaže da nema drugog izbora.

'Situacija u Egiptu je strašna. Samo prošlog tjedna imali smo tri eksplozije. Službe sigurnosti zaustavljaju ljude, pretresaju. Kada je trgovac u dućanu shvatio da sam Sirijac, počeo se derati na mene. Ponašaju se prema nama kao da smo smeće. Zato želim otići odavde. Puno smo propatili i ja i moja obitelj', ispričao je Osama.

Nada se da će ovaj put uspješno stići do obale Italije i dobiti priliku za novi, bolji život.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene