Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Parlamentarni izbori

Mediji u regiji: Most je najveće iznenađenje izbora u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mediji u regiji pišu kako je uspjeh Mosta najveće iznenađenje izbora u Hrvatskoj. Sada slijedi vrijeme postizbornih koalicija, pišu, u kojemu će se vidjeti "tko ima najveći koalicijski potencijal i tko je najviše spreman popustiti".

Stranka neovisnih lista Most je s trećim najvećim brojem osvojenih mandata najveće iznenađenje nedjeljnih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, navode u svojim ocjenama i komentarima slovenski mediji, iznoseći više postizbornih scenarija raspleta situacije u kojima će se vidjeti koja stranka ima "veći koalicijski potencijal" za formiranje buduće vlade.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dobili 7,3 milijuna kuna TKO JE BIO NAJŠIRE RUKE? Domoljubna koalicija objavila popis donatora Slika nije dostupna Objasnio reakciju Čačić o Petrovu: 'Ne. Ne. Ne...'

"Jedino pravo iznenađenje izbora u Hrvatskoj je Most koji bi mogao dobiti najmanje 16 mjesta u Saboru, pa bez njega neće biti nove vlade", navodi ljubljansko "Delo", te dodaje da sada slijedi vrijeme postizbornih koalicija u kojemu će se vidjeti "tko ima najveći koalicijski potencijal i tko je najviše spreman popustiti".

REZULTATI DIP-a: Domoljubna koalicija 59, Hrvatska raste 56, MOST 19, IDS 3, Živi zid 1, HDSSB 2, Bandić Milan 2, Uspješna Hrvatska 1

Najviše mandata dobile su, kako se i očekivalo, SDP-ova i HDZ-ova koalicija, ali je uspjeh nezavisne liste Bože Petrova pravo iznenađenje jer toliku potporu nije dobivala u predizbornim anketama, a neki analitičari misle da Petrov čak ima "ozbiljnu mogućnost" da postane mandatar buduće vlade, navodi vodeći slovenski list.

"Delo" govori i o trendu traženja alternativa i "novih lica" u politici, što se pokazalo i na lanjskim izborima u Sloveniji kad je najviše glasova osvojila nova stranka koju je formirao sadašnji slovenski premijer Miro Cerar.

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" govori o relativno tijesnom izbornom rezultatu i HDZ-ovoj koaliciji kao relativnom pobjedniku izbora, ali dodaje da ona nema većinu mandata koja je potrebna u Saboru za formiranje većinske vlade.

Biografija Bože Petrova: Mladi psihijatar koji je nakon 16 godina 'srušio' Jamba

Čelnik Mosta, popularni gradonačelnik Metkovića, kaže da je cijena za njegov ulazak u koaliciju prihvaćanje progranmskih načela i ciljeva te liste, što je zbog miješanih interesa teško prihvatljivo etabliranim strankama, navodi list.

Uspjeh Mosta predstavlja "košaricu" koju su na izborima hrvatski birači dali prvacima obiju velikih koalicija, i Milanoviću i Karamarku, ističe list u posebnom komentaru.

Slovenski radio komentira jutros u svojim glavnim vijestima da je relativni pobjednik izbora s obzirom na broj osvojenih mandata HDZ-ova koalicija, ali da se zbog relativno tijesnog rezultata može reći da bi se ta pobjeda mogla pokazati kao "Pirova", no da nisu isključene različite mogućnosti, od manjinske vlade, pa do manje vjerojatne velike koalicije.IZBORI 2015.

Mediji u BiH: Most iznenađenje i prevaga za sastav vlade RH

Uz ocjenu kako je HDZ-ova Domoljubna koalicija ostvarila pobjedu na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, mediji u BiH na udarnim mjestima kao posebno iznenađenje ističu koaliciju Mosta koja će s 19 mandata biti presudna za sastavljanje buduće vlade.

Sarajevski Dnevni avaz na naslovnici donosi naslov 'Tijesna pobjeda HDZ-a, “Most” iznenađenje'. Prenose podatke Državnog izbornog povjerenstva (DIP) o 59 mandata Domoljubne koalicije koja je osvojila i glasove dijaspore.

"Iznenađenje ovih parlamentarnih izbora, Most, najbolje je prošao u središtu Zagreba te na jugu Hrvatske", preciziraju u Avazu. I Oslobođenje ističe da je HDZ tijesno pobijedio, te navodi izjavu Drage Prgometa iz Mosta, koalicije nezavisnih kandidata, kako su spremni preuzeti odgovornost za vođenje države.

Banjolučke Nezavisne novine na naslovnici ističe da i Hrvati u BiH očekuju napredak budući da ih je veliki broj glasovao na jučerašnjim izborima. Federalna televizija je naglasak stavila na to da je Domoljubna koalicija pobjednik izbora u Hrvatskoj, te također govori o Mostu kao iznenađenju.

"Iznenađenje ovih parlamentarnih izbora, MOST može računati na 19 mandata u Hrvatskom saboru, što ih određuje kao ključne partnere za sastav nove vlade. Jučer održani izbori smatraju se najneizvjesnijim u povijesti Hrvatske", navodi Federalna televizija (FTV). (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene