Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenja su inače cenzurirana

Mediji traže pristup suđenju u bazi Guantanamo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko je medijskih kuća iz SAD-a zatražilo od suca suda za ratne zločine u Guantanamu da sud ovoga tjedna ostane otvoren medijima ukoliko se jednom od navodnih vođa al Kaide dopusti svjedočiti o zlostavljanjnima u tajnim zatvorima CIA-e.

Odvjetnici optuženog su rekli da će se sud sigurno sastati na tajnom ročištu ako sudac dopusti svjedočenje Abd al Rahima al Nashirija, Saudijca optuženog da je vodio i osmislio napad na američki ratni brod USS Cole pred obalom Jemena 2000. u kojem je ubijeno 17 američkih mornara.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Facebook objava Milanović: "Kao svaki ugroženi diktator, Plenković medije proglašava neprijateljima" Ilustracija Suđenje Mormonski par ubio dvoje djece i ženu: Mališane su nazivali zombijima, vjerovali u sudnji dan - "Nezgodne smrti se događaju"

Predviđeno je da tri dana sudskog predpostupka u procesu protiv Nashirija, u kojemu bi mogao biti osuđen na smrt, započnu u srijedu u mornaričkoj bazi SAD-a Guantanamo na Kubi.

Nashiri bi trebao biti prvi bivši zatvorenik CIA-e koji će iz prve ruke svjedočiti o metodama ispitivanja koje vlada smatra tajnima. Njegovi odvjetnici žele da se postupanje prema Nashiriju u zatvorima CIA-e dokumentira.

List Miami Herald i njegova matična kuća McClatchy Co. uputili su zahtjev sucu, pukovniku Jamesu Pohlu, da saslušanje ostane otvoreno a nekoliko novinskih kuća, uključujući i agenciju Reuters, se pridružilo zahtjevu.

Mediji tvrde da bi novinari trebali moći pratiti Nashirijevo svjedočenje jer su neke pojedinosti postupanja prema njemu već poznate u javnosti i zato što Pentagon raspolaže odgovarajućim instrumentima da spriječi odavanje tajni.

Novinari inače saslušanja prate iza staklenog zida u sudnici koji ne propušta zvuk ili putem internog prijenosa. U oba slučaja zvuk se prenosi sa zakašnjenjem od 40 sekundi kako bi se časniku za sigurnost pružilo vremena da zvučnim signalom prekrije zvuk ukoliko se spominju tajne informacije.

Ako suci zatvore sud novinari neće moći gledati ili slušati saslušanje. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene