Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaos u Tripoliju: Pobunjenici opkolili Gadafijevu rezidenciju

Gadafi se javio telefonom: Živ sam i zdrav i ne namjeravam napustiti Libiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Libijom i njezinim glavnim gradom vlada potpuni kaos.

'Živ sam i zdrav, nalazim se u Tripoliju i ne namjeravam napustiti Libiju. Ne vjerujte lažljivim izvještajima zapadnjačkih televizijskih kuća', citirao je Gadafija ruski Interfax.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Htio je suđenje Libijski premijer: Volio bih da Gadafi nije ubijen Slika nije dostupna Ne zna se gdje je Gadafijev sin Saif bježi prema Nigeru?

Gadafi se navodno telefonski javio Kirsanu Iljumzhinovu, nekadašnjem guverneru jedne ruske regije. Iljumzhinov je kazao kako je poziv inicirao Gadafijev sin Muhammad te kako mu je rekao da je u Tripoliju pored svog oca. 'Naše snage će štakore istjerati iz grada', kazao je Muhammad ruskom političaru.

CNN javlja kako su pobunjenici uspjeli opkoliti Gadafijevu rezidenciju i čak ući u nju kroz glavna vrata. Dio medija javlja kako su NATO snage pogodile dio pukovnikove rezidencije, no NATO tu informaciju još nije potvrdio.

Glasnogovornik NATO-a snaga Roland Lavoie kazao je kako nemaju informacija o boravištu Moamera Gadafija, no i kako on nije meta NATO-a. 'Tripoli više nije pod kontrolom Gadafijevih snaga'.

Mediji javljaju kako u Tripoliju vlada potpuno kaos te da veliki broj Gadafijevih vojnika prelazi na pobunjeničku stranu. Trenutno se najžešće bitke vode oko Gadafijeve rezidencije i na aerodromu koji su zauzeli pobunjenici.

Televizija Al Jazeera ranije je javila kako se pobunjenici nalaze samo na 500 metara od Gadafijeve rezidencije Bab al-Aziziya u Tripoliju.

Hany Soufrakis, glasnogovornik NTC-a u Kairu, rekao je za BBC kako 'imaju sve više izvještaja o tome da mnogi Gadafijevi pristaše koriste razne vrste halucinogenih droga'.

Informacije koje stižu iz te zemlje kontradiktorne su i neprestano se mijenjaju. Unatoč informacijama prema kojima su Gadafijevi sinovi Mohammad i Saif al-Islam uhvaćeni, danas stižu drugačije vijesti. Saif se pojavio u Tripoliju, gdje je poručio kako je 'otac dobro, a mi pobjeđujemo'. Mohammad je prema najnovijim informacijama uspio pobjeći pobunjenicima.

Jutros su u blizini grada Sirte, rodnog mjesta pukovnika Gadafija, ispaljene tri rakete zemlja-zemlja tipa 'Scud'. Pale su na obalno područje oko Misrate, koju drže pobunjenici, no izvještaja o eventualnim žrtvama nema, prenosi BBC. Informaciju o ispaljivanju raketa potvrdila je i NATO-ova glasnogovornica Oana Lungescu.

U Tripoliju vlada kaos. S jedne strane Saif al-Islam i glasnogovornik Gadafija Musa Ibrahim tvrde da režimske snage i dalje drže Tripoli pod kontrolom, a pobunjenici tvrde da je Tripoli praktički pao i da su tri četvrtine grada u njihovim rukama. Televizija Libya al-Ahrar prenosi kako 'nije važno je li se Saif pojavio na televiziji, ili ne - važno je da je mladež oslobodila Tripoli u manje od 48 sati'.

Gadafijeve snage naoružavale su neutralno stanovništvo i pristaše Gadafija, za što postoje i dobri dokazi, prenosi BBC, a trenutno je nemoguće razlučiti tko se bori na čijoj strani. Glasine oko toga gdje se nalazi sam Gadafi i dalje ne jenjavaju, a BBC-jev reporter iz Tripolija javlja kako je jedna od njih da se skriva ispod hotela Rixos, u kojem su smješteni strani novinari.

Saif al-Islam opovrgnuo glasine o uhićenju

Dan nakon što je rečeno da je u rukama pobunjenika, Gadafijev sin Saif al-Islam se pojavio u Tripoliju. Informacije o tome su proturječne. Dok neki mediji javljaju kako je Saif nakon uhićenja pobjegao pobunjenicima, CNN javlja kako nije ni bio uhićen.

Saif al-Islam, sin libijskog vođe Moamera Gadafija, za kojeg pobunjenici tvrde da je zarobljen, održao je jučer kasno navečer u hotelu Rixos u Tripoliju konferenciju za novinare i ustvrdio da je njegov otac na sigurnom, prenose agencije.



'Ovdje sam da bih opovrgnuo glasine', rekao je Saif, komentirajući izvješća da je zarobljen što je čak potvrdio i Međunarodni kazneni sud u Nizozemskoj, prenosi Reuters. 'Ovo je rat tehnologije i elektronike kako bi se uzrokovao kaos i teror u Libiji. Doveli su i naoružane bande morem i cestom', rekao je, reagirajući na SMS poruku poslanu u ponedjeljak pretplatnicima u Teheranu u kojoj se čestita na padu Moamera Gadafija.

Saif je ustvrdio da je Tripoli i dalje u vladinim rukama premda su ga u zadnja 24 sata preplavili pobunjenici i istaknuo da je Moamer Gadafi na sigurnom. Na pitanje je li njegov otac na sigurnom i dobro, Saif je odgovorio 'Naravno.'. 'Tripoli je pod našim nadzorom. To bi trebali svi znati. Sve je u redu u Tripoliju', rekao je ranije novinarima ispred Gadafijevog kompleksa Ben al Azizija, prenio je BBC.

Oduševljenom mnoštvu koje ga je dočekalo poručio je da su uspjeli 'slomiti kralježnicu pobune'. 'Kretajući se prema Tripoliju pobunjenici su pali u zamku. Doveli smo ih u tešku situaciju i pobjeđujemo', kazao je vidljivo uzbuđeni Saif.

Najstarijeg Gadafijeva sina, 41-godišnjeg Mohammeda Gadafija, pobunjenici su uhitili dok je davao intervju uživo za Al Jazeeru. Mohammed je bio jedan od trojice Gadafijevih sinova koje su zarobile pobunjeničke snage, ali lojalisti su upali u kuću i oslobodili ga nakon obračuna sa stražarima, objavila je panarapska televizijska postaja.

Uhićen je i 38-godišnji Saadi Gadafi, playboy i ljubitelj nogometa i afričkog safarija koji se na početku pobune protiv režima njegova oca 'pretvorio u divljeg vođu očevih brigada'. Neki mediji izvještavaju kako je Mohammed uspio pobjeći iz zarobljeništva. Peti Gadafijev sin, Mutassim, navodno je još uvijek među onima koji se bore protiv pobunjenika.

Libijski premijer Al-Mahmudi al-Baghdadi pobjegao je u Tunis. Mediji izvještavaju kako je u gradu Djerbi odsjeo u jednom hotelu koji je trenutno pod opsadom ljutitih libijskih izbjeglica. 

No, samom pukovniku nema ni traga ni glasa. Iako je u svom posljednjem obraćanju libijskom narodu rekao kako je još uvijek u Tripoliju te kako će umrijeti boreći se na libijskom tlu kruže glasine kako je ili pobjegao u Alžir ili je u egzilu u Južnoafričkoj Republici.

Libijski pobunjenici tvrde da nadziru većinu Tripolija, no ne znaju nalazi li se Gadafi u gradu. Gadafijeve snage drže tek manja područja, uglavnom oko Gadafijeve rezidencije Bab al-Azizije, koju su tijekom noći, kako prenosi Al Jazeera, bombardirali zrakoplovi NATO-a. 'Ne mogu zamisliti da sjedište Bab al-Azizija lako padne i mislim da će borba biti žestoka', rekao je glasnogovornik Nacionalnog prijelaznog vijeća (NCT) Abdel Hafiz Goga.

Goga je istaknuo da su pobunjenici postavili kontrolne točke na ulazima u Tripoli i da se iz grada ne može pobjeći. U audio poruci objavljenoj u nedjelju prije nego što je državna televizija prekinula emitiranje, Gadafi je rekao da će ostati u Tripoliju 'do kraja'.

Nagađa se ipak da bi mogao potražiti utočište u regiji oko Sirta, odakle potječe, ili u inozemstvu. Al Jazeera je ranije objavila da su Gadafijeve snage pomogle njegovu sinu Muhamedu da pobjegne iz kućnog pritvora. Po Al Džaziri, u Tripoliju je vjerojatno pronađeno i tijelo drugog Gadafijevog sina, vojnog zapovjednika Hamisa, zajedno s tijelom moćnog čelnika obavještajne zajednice Abdulaha al-Senusija. (J.G./B.V./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene