Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Nova era reformi

McCain pomaže Obaminoj administraciji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novoizabrani američki predsjednik, demokrat Barack Obama i njegov poraženi republikanski suparnik John McCain sastali su se u Chicagu i pozvali na veću suradnju dviju stranaka u Washingtonu ubuduće, kako bi se vratilo povjerenje Amerikanaca u vladu, provele reforme te odgovorilo na financijsku krizu i druge izazove s kojima je zemlja suočena.

Dvojica bivših suparnika iz oštre predizborne kampanje, razgovarali su u Obaminom tranzicijskom stožeru u Chicagu, uz prigodno fotografiranje i snimanje te objavu zajedničkog priopćenja.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović s predstavnicima Mreže mladih Hrvatske - 1 Na sastanku s predsjednikom Iz Mreže mladih Hrvatske podsjetili na svoj zahtjev: "Savjet mladih RH ne bi smio imati ovlast koordinirati rad ostalih udruženja mladih" Kamala Harris ugošćuje člana izraelskog ratnog kabineta U ponedjeljak Potpredsjednica SAD-a sastat će se sa članom izraelskog ratnog kabineta

Na sastanku su sudjelovali i kongresnik Rahm Emanuel, Obamin šef osoblja Bijele kuće, te senator Lindsey Graham, blizak suradnik i prijatelj McCaina.

Na pitanje novinara planira li pomoći Obaminoj administraciji, McCain je odgovorio 'očito'. 

>> John McCain priznao izborni poraz

Nakon sastanka, Obama i McCain su izdali zajedničko priopćenje u kojem su, među ostalim istaknuli kako 'u ovom određujućem trenutku povijesti' vjeruju da Amerikanci svih stranaka 'žele i trebaju suradnju njihovih čelnika', kako bi promijenili loše navike u Washingtonu te mogli riješiti zajedničke i hitne izazove našeg vremena.

Naglasili su kako su u tom duhu imali 'plodan razgovor' o potrebi da se pokrene 'nova era reformi' protiv vladinog rasipanja i ogorčenog strančarenja u Washingtonu, kako bi se 'obnovilo povjerenje u vladu, te vratio prosperitet i mogućnosti za svaku američku obitelj'.

Obama i McCain izrazili su nadu da će raditi zajedno idućih dana i mjeseci na kritičnim izazovima poput rješavanja financijske krize, stvaranju ekonomije novih izvora energije i zaštiti nacionalne sigurnosti.

Nakon oštre kampanje, McCain je u izbornoj noći održao dobrohotan govor u kojem je priznao poraz, i ukazao na povijesno značenje izbora Obame kao prvog crnačkog predsjednika u povijesti SAD-a. Ovaj sastanak su dogovorili kada je McCain nazvao Obamu da mu čestita na pobjedi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene