Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Međusobne optužbe

ŽESTOKA KRITIKA SJEVERU EUROPE 'Provincijalizam straha neće pobijediti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šef talijanske vlade Matteo Renzi je ocijenio u utorak "tragičnom namjeru nekih europskih zemalja da Rusiju ne ubrajaju u Europu".

'Izgradnja Europe bez Rusije je tragična pogreška', izjavio je Matteo Renzi u govoru u Riminiju pred katoličkim pokretom Zajednica i oslobođenje.

Pročitajte i ovo Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom” Slika nije dostupna A gdje je Hrvatska? INTERAKTIVNA KARTA Ove zemlje imaju najviše zahtjeva za azilom

Renzi nije imenovao te zemlje, ali nekoliko zemalja istoka i sjevera Europe, među kojima Poljska i baltičke zemlje, vrlo su kritične prema Rusiji Vladimira Putina kojeg optužuju da huška rat u Ukrajini.

U dugom govoru Renzi je takođe spomenuo imigraciju i kritizirao populiste koji doljevaju ulje na vatru u nadi da će si povećati izborne izglede.

'Provincijalizam straha neće pobijediti. Izgubit ćemo možda dva-tri glasa, ali ćemo sačuvati živote', rekao je i naglasio da se radi o civilizacijskom pitanju.

'Putujemo 25 dana. Spavamo na ulici, po parkovima. Što mislite, kako nam je...'

Renzi nije komentirao izjave njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Francoisa Hollandea koji su u ponedjeljak u Berlinu pozvali europske zemlje da što prije provedu europske zakone o pravu azila.

Sukladno zakonodavstvu na snazi, europske zemlje u koje stižu izbjeglice, uglavnom Grčka i Italija, moraju odrediti hoći li im dati azil ili će ih vratiti.

Ali zemlje sjevera Europe, na čelu s Njemačkom, redovno optužuju jug, uglavnom Italiju i Grčku da dozvoljavaju desecima tisuća izbjeglica da odu s njihovih teritorija bez da ih identificiraju i tako im otvaraju mogućnost da drugdje traže azil. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene