Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mlad i dinamičan

Matteo Renzi će preuzeti vlast u Italiji bez izbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik države sigurno će Renziju (39) povjeriti mandat za sastav nove vlade nakon što je u petak Letta dao ostavku na premijerski položaj.

Politički vođa talijanskog lijevog centra Matteo Renzi je mlad, dinamičan i nikad nije ustuknuo pred izazovom, ali je njegova odluka da prisili stranačkog kolegu Enrica Lettu da napusti položaj predsjednika vlade veliko političko kockanje.

Pročitajte i ovo Talijanska policija Nakon napada u Rusiji I naši susjedi na oprezu: Još jedna europska zemlja podigla razinu opasnosti od terorizma Slika nije dostupna Mjesto prepušta suparniku? Nakon samo 10 mjeseci talijanski premijer podnio ostavku!

Predsjednik države sigurno će Renziju (39) povjeriti mandat za sastav nove vlade nakon što je u petak Letta dao ostavku na premijerski položaj.

Dosadašnji gradonačelnik Firence nikad nije krio ambiciju da postane vođom Italije, ali se do ovog tjedna smatralo da to planira ostvariti pobjedom na izborima, a ne političkim manevrom s kojim se, po anketama, ne slaže većina Talijana.

Nakon samo 10 mjeseci talijanski premijer podnio ostavku!

Novi vođa Demokratske stranke (PD) predstavlja se kao autsajder koji voli iskreno govoriti i prezire rimske barokne političke sporazume zbog kojih je pet od posljednjih sedam premijera na to mjesto došlo na takav način, a ne izbornom voljom građana.

Njegova odluka posljedica je promišljanja da ga čekanje može previše skupo stajati ili vlastite procjene da je dovoljno snažan progurati snažne reforme kojima će oživjeti stagnirajuće gospodarstvo, zbog čega će mu Talijani brzo oprostiti.

"Istaknuti se u ovom trenutku sa sobom nosi dosta rizika, ali političareva je dužnost u nekim trenucima preuzeti rizik", rekao je Renzi na sastanku središnjeg odbora PD-a u četvrtak u govoru kojim je od njih tražio da povuku potporu Letti.

Najmlađi predsjednik vlade u Europi

Stranka je podržala svojeg čelnika, ali uvjerljivi ishod glasovanja u korist Renzijevog udara maskira duboke zamjerke unutar stranke.

"Ovo je kockanje koje bi moglo ugroziti ne samo Renzija, nego i PD pa i cijelu zemlju", rekao je Giuseppe Ciavati, ugledni zastupnik kojeg je Renzi porazio u prvom krugu izbora za stranačko vodstvo u prosincu.

Renzi će biti najmlađi predsjednik vlade u Europi. On ne samo da se nikad nije kandidirao za premijera, nego nikad nije bio ni biran u parlament, a bit će i prvi premijer koji nije prije toga bio parlamentarni zastupnik još od bivšeg guvernera narodne banke Carla Azeglija Ciampija 1993.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene