Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Inauguracijski govor

''Trump komunicira na način na koji Europa nije navikla''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
''Trump komunicira onako kako Europa već dugo nije i nije na to navikla i europski će se lideri tome morati prilagoditi. Svo to globalno preslagivanje uvjetovat će kakvi će biti ti odnosi. Mi živimo u vremenu globalnog preslagivanja koje nije bilo ovakvo još od kraja Drugog svjetskog rata. Štošta će se promijeniti i mi se tome moramo prilagoditi'', rekao je u Dnevniku Nove TV europski konzervativac Mate Mijić.

Gospodine Mijiću, Vi ste aktivni u europskoj konzervativnoj političkoj obitelji - hoće li se odnos Europske unije i SAD-a promijeniti?

Pročitajte i ovo Ilustracija Šok zbog reakcije voditeljice Posvađali se zbog izbora: Izvadila kost iz juhe i njome počela mlatiti supruga, završio je u bolnici Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864.

Hoće, Europska unija i europske integracije kao takve su američko političko čedo. Amerika je inicirala europske integracije, Amerika ih je potpomagala i materijalno, ali jamčeći sigurnost zapadnoj Europi dok se ona neometano razvijala bez da je morala uložiti previše svojih novaca u obranu još za vrijeme Hladnog rata. S vremenom se Europa odlučila emancipirati. Najavila je to i kancelarka Merkel svojom izjavom da je Europa samostalna, a Trumpova je poruka roditeljska – kao prema buntovnom pubertetliji koji želi živjeti samostalno – ''Može, ali ne pod mojim krovom''. Na neki način, Amerika nekad brižan roditelj, sada buntovnog pubertetliju EU izbacuje iz kuće.

Hoće li Europska unija imati unisonu politiku prema Trumpu i SAD-u ili će to ovisiti o tome kako će se složiti odnosi na relaciji s Rusijom, Kinom...?

EU ni prema čemu nema unisonu politiku, pa tako neće ni prema Trumpovoj Americi. Mislim da će europskoj administraciji trebati neko vrijeme da se prilagodi Trumpovom načinu komunikacije. Mnogi će ovaj Trumpov inauguracijski govor smatrati populističkim, jer europska je politika nažalost cijepljena od otvorenosti i karizme posljednjih 20,30 godina. Naša je politika svedena na birokraciju. Retorika je maksimalno birokratizirana. Trump komunicira onako kako Europa već dugo nije i nije na to navikla i europski će se lideri tome morati prilagoditi. Svo to globalno preslagivanje uvjetovat će kakvi će biti ti odnosi. Mi živimo u vremenu globalnog preslagivanja koje nije bilo ovakvo još od kraja Drugog svjetskog rata. Štošta će se promijeniti i mi se tome moramo prilagoditi.

Predsjednica je nakon putovanja u Ameriku rekla da je - Hrvatsku htjela nametnuti kao lidera u ovom dijelu Europe, faktor stabilnosti i razvoja, iskrenog i aktivnog partnera Amerike - što to uključuje i što po vašem mišljenju možemo očekivati od buduće Trumpove politike prema Hrvatskoj?

Unatoč komunikacijskom podbačaju i tome što je taj posjet izveden na neki način nespretno, predsjedničina inicijativa približavanja Trumpovoj administraciji i republikanskoj većini je apsolutno hvalevrijedna. Upravo zbog sporosti prilagodbe EU na nove okolnosti, Hrvatska će morati voditi suverenu vanjsku politiku. Morat će imati razvijene bilateralne odnose s Amerikom. Do sad smo izgubiti ponešto vremena u tome i sada to vrijeme moramo nadoknaditi. Njezinu inicijativu treba apsolutno podržati i razvijati bilateralne odnose s Amerikom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene