Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović sazvao izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare

Ne žele nove nuklearke

Masovni nuklearni prosvjedi u Japanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deseci tisuća ljudi okupili su se u ponedjeljak u Tokiju tražeći prestanak uporabe nuklearne energije u toj zemlji, prenosi TV mreža France 24.

Riječ je o novome u nizu antinuklearnih okupljanja potaknutih odlukom japanske vlade da vrati u pogon neke nuklearke, iako su sve bile ugašene nakon lanjske katastrofe izazvane potresom i tsunamijem u Fukushimi.

Pročitajte i ovo Snimke iz nuklearne elektrane u Fukushimi - 3 Japan FOTO Trinaest godina nakon potresa objavljene slike iz unutrašnjosti nuklearne elektrane Prevrnuti tanker kod obale Japana VIDEO Prevrnuo se tanker, u pomoć poslani zrakoplovi i brodovi: Dio mornara nestao

Unatoč žegi, demonstranti su na državni praznik marširali tokijskim ulicama uz park Yoyogi i uglas vikali: 'Ne nastavljajte rad nuklearnih elektrana. Premijer (Yoshihiko) Noda morao bi dati ostavku'.

Organizatori su objavili da očekuju 170 tisuća sudionika i da će to biti jedno od najvećih okupljanja od katastrofe u ožujku prošle godine.

>> Seizmolozi upozoravaju Japan da ne uključuje nuklearnu elektranu

'Mi smo jako ljuti jer nije ostvaren nikakav napredak u vezi s kompenzacijama i dekontaminacijom', rekao je Noboru Shikatani, 71-godišnjak koji je iz Fukushime nakon katastrofe evakuiran u Tokio.

'Ne možemo prihvatiti nastavak rada nuklearki dok slučaj Fukushime nije uopće riješen', dodao je.

Među sudionicima prosvjeda bili su i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Kenzaburo Oe te japanski glazbenik i skladatelj Ryuichi Sakamoto. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene