453259
453259
453259
453259
453259

OTKRIĆE KOJE ĆE SVE PROMIJENITI Marko Polo nije bio prvi Europljanin u Kini!

  • , 12.10.2016., 11:44
  • Autor:
  • komentara

Slavni Ratnici od terakote možda su nastali pod utjecajem starih Grka, čemu u prilog idu i dokazi o postojanju europskog DNK u zapadnim kineskim provincijama.

 
 
 
 
Ratnici od terakote (Foto: AFP)
Ratnici od terakote (Foto: AFP)

Kina i Zapad bili su u kontaktu više od 1500 godina prije no što je europski istraživač Marko Polo stigao u tu daleku zemlju, pokazuju najnovija istraživanja.

Arheolozi kažu kako je moguće da su slavni Ratnici od terakote, otkriveni u grobnici prvog kineskog cara Qin Shi Huanga - koji je vladao od 221. do 207. godine prije Krista - u blizini današnjeg Xiana, insipirirani uzorima iz stare Grčke te da su mještane obučavali starogrčki obrtnici.

Ratnika od terakote dosad je otkriveno više od 8000 (Foto: AFP)

Dosad se smatralo da je putovanje Marka Pola u Kinu u 13. stoljeću bilo prvi kontakt Europljana s tom zemljom.

"Sada imamo dokaze da je do bliskog kontakta Zapada i prvog kineskog cara došlo prije formalnog otvaranja Puta svile. To je daleko ranije no što smo dosad mislili", rekao je viši arheolog Li Xiuzhen iz muzeja cara Qin Shi Huanga.

U zasebnoj studiji otkriveno je da se europski mitohondrijski DNK pojavljuje na nekim mjestima u zapadnoj kineskoj provinciji Xinjiang, što sugerira da su u vrijeme prvog kineskog cara ondje živjeli zapadnjaci.

Marko Polo (Foto: Wikipedia)

Marko Polo

Statue ratnika u terakoti otkrivene su 1974. godine, i to sasvim slučajno. Dosad ih je izbrojano oko 8000, a znanstvenike je ranije zbunjivala činjenica da Kina prije ovih statua nije imala tradiciju izrade kipova u prirodnoj veličini. Najveće dotad izrađene figure bile su jednostavne forme i visoke dvadesetak centimetara.

Xiuzhen vjeruje da su utjecaji zbog kojih je došlo do izrade Ratnika od terakote morali doći izvan Kine. "Stručnjaci sada smatraju da su Ratnici od terakote, kao i brončane skulpture koje su pronađene na tom nalazištu, bili inspirirani drevnim grčkim skulpturama i umjetnosti", rekao je on.

Prof. Lukas Nickel s bečkog sveučilišta ističe kako i kipovi cirkuskih akrobata, koji su nedavno pronađeni u grobnici prvog cara, podržavaju ovu teoriju. "Vjerujem da je grčki kipar mogao podučavati mještane izradi ovih kipova", rekao je on, prenosi BBC.

Također, recentna otkrića pokazuju da je kompleks grobnice prvog kineskog cara mnogo veći no što se dosad smatralo i čak 200 puta veći od slavne egipatske Doline kraljeva. Pronađeni su i osakaćeni ostaci žena, za koje se vjeruje da su bile priležnice prvog cara, kao i lubanja muškarca probijena strijelom samostrela, koja je ostala zarobljena u kosti. Vjeruje se da je pripadala carevom prvorođenom sinu, ubijenom u borbi za vlast koja je uslijedila nakon careve smrti.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se