Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Slovački ministar oglasio se o stanju premijera: "Ovo je jako težak dan. Borba za život premijera i dalje traje"

Rođena na današnji dan

Maria Reiche: Google Doodle posvećen njemačkoj matematičarki

Google Doodle posvećen Mariji Reiche (Screenshot: Google)
Google Doodle posvećen Mariji Reiche (Screenshot: Google)
Google je današnji Google Doodle obilježio 115. godišnjici rođenja Marije Reiche, njemačke matematičarke i arheologinje, poznate po svojim istraživanjima linija u Nazci u Peruu.

Maria Reiche proučavala je Nazca linije u Peruu – niz ogromnih crteža na tlu pustinjskog platoa istoimene pokrajine Nazca u Peruu koji se protežu u dužinu više od 80 kilometara između gradova Nazca i Palpa.

Pročitajte i ovo Policija pronašla mumiju Juanita je ustvari Juan FOTO Policija se šokirala kad je otvorila torbu dostavljača hrane: "Juanita spava sa mnom. Ja se brinem za nju" Peru TRAGA SE ZA NESTALIMA VIDEO Kamenje i blato zatrpavaju sve pred sobom: Najmanje osam mrtvih u klizištu na jugu Perua

Maria Reiche, rođena 1903. godine, studirala je matematiku, zemljopis i jezike na dresdenskom tehničkom sveučilištu. 

Bila je učiteljica u Limi i prevoditeljica znanstvenih članaka, a nakon početka Drugog svjetskog rata odlučuje ostati u Peruu te 1940. postaje asistent američkom arheologu Paulu Kosoku koji otkriva Nazca linije.

1946. godine počinje istraživati linije u Nazci. Kada je Kosok 1948. napustio Peru, nastavlja posao i klasificira sve linije u oblasti. Teorija Marie Reiche zasnivala se na ideji da su linije korištene kao Sunčev kalendar i kao opservatorij za astronomska promatranja.

Pošto se linije jasno vide i iz zraka, uspjela je nagovoriti peruansko zrakoplovstvo da joj pomogne s fotografiranjem linija. Opisala je svoju teoriju u knjizi Geheimnis der Wüste (hr. Pustinjska tajna), a zaradu od prodaje knjige je koristila za zaštitu pustinje oko linija i zapošljavanje čuvara i asistenata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene