Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza u Iraku

Maliki poručio Kerryju: 'Stanje u Iraku prijeti miru u regiji i u svijetu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki državni tajnik, John Kerry i irački premijer Nuri al Maliki , sastali su se u Bagdadu.

Irački premijer Nuri al Maliki upozorio je u ponedjeljak američkog državnog tajnika Johna Kerryja, s kojim se sastao u Bagdadu, da stanje u Iraku prijeti 'miru u regiji i u svijetu'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti Ilustracija Suspenzija Irački militanti više neće napadati Amerikance na Bliskom istoku, oglasio se Pentagon

'Trenutačno stanje u Iraku ne prijeti samo toj zemlji, nego i miru u regiji i u svijetu', rekao je Maliki, po priopćenju iz njegova ureda. Usto je pozvao 'zemlje svijeta, napose u regiji, da to shvate ozbiljno'.

U napadu na konvoj ubijeno 69 zatvorenika

Smjerao je na silovitu ofenzivu sunitskih pobunjenika koji su, pod vodstvom ultraradikalnih džihadista iz Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), u ofenzivi od 9. lipnja zauzeli dijelove iračkog teritorija.

Kerry će u Bagdadu razgovarati o krizi u Iraku, gdje sunitski pobunjenici učvršćuju svoju prisutnost na zapadu, uz granicu sa Sirijom i s Jordanom.

Glavna zadaća njegova putovanja je privoliti premijera Malikija da što prije sastavi vladu nacionalnog jedinstva.

Irak: Pobunjenici zauzeli važne strateške točke, pobivši stotine vojnika

Američki ministar vanjskih poslova u nedjelju je pozvao iračke čelnike da nadiđu vjerske podjele i istaknuo da njegova zemlja - koja je koncem 2011. povukla svoje snage nakon osmogodišnje okupacije - 'nije odgovorna' za sadašnje stanje i ne želi 'birati' iračke čelnike.

Domaći političari, a sve više i SAD, saveznik Iraka, optužuju Malikija, koji je šijit, da je svojom 'sektaškom' politikom prouzročio ofenzivu sunitskih pobunjenika koji su ostvarili velike uspjehe protiv razbijene iračke vojske i snaga sigurnosti, koje kao vrhovni zapovjednik predvodi upravo irački premijer.

Čini se ipak da se vladine snage oporavljaju i vraćaju kontrolu nad nekim gradovima, ali ipak ne mogu zaustaviti napredovanje džihadista. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene