Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljednjih 6 godina strahuje

MOLI CIA-u DA GA SKINE S LISTE 'Pokušali su me ubiti pet puta. Nisam taliban, čist sam!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Plemenski starješina iz Pakistana preživio je čak pet dron-atentata. Tvrdi da ga pokušavaju ubiti Amerikanci koji su ga stavili na svoj tajni 'popis za likvidaciju'.

Malik Jalal tvrdi kako je posljednjih šest godina bio najmanje pet puta meta američke vlade jer SAD vjeruju da je povezan s talibanima. Sada 'diplomatskim putem' pokušava preko zastupnika u Londonu uvjeriti vlade SAD-a i Velike Britanije da ge prestanu progoniti jer je 'čist'. Jalal je iz Waziristana koji je prozvan 'najopasnijom regijom na svijetu' kao uporište talibana. Tamo se skrivao i Osama bin Laden prije nego što je likvidiran.

'Dronovi nas napadaju cijelo vrijeme. Prvi put sam napadnut kada sam bio u automobilu sa svojim nećakom. Iza nas je bio automobil iste marke i boje. Odjednom se čula eksplozija, a automobil iza nas je izgorio. U njemu se nalazilo šest radnika koji su išli na posao', opisao je Jalal prvi atentat koji je preživio.

Pročitajte i ovo Rusija planira ukloniti Talibane s popisa terorističkih organizacija Službeno nitko nije priznao Afganistan Rusija planira ukloniti talibane s popisa terorističkih organizacija: "Oni su de facto vlast u Afganistanu" Slika nije dostupna Američka državna tajnica posjetila Pakistan Clinton: Talibane treba uključiti u mirovni proces!

Kada je u jednoj godini doživio i treći takav napad, zaključio je da je meta upravo - on. Ispričao je kako je jednom išao na plemensko vijeće, no zbog nečega je kasnio. Dva drona, tzv. predatora, pogodila su mjesto gdje se vijeće održavalo, a tom je prigodom poginulo 40 osoba.

'Nitko od osoba koje su ubijene u pet napada kojima sam svjedočio nisu imale veze s talibanima, Al Kaidom ili bilo kojom drugom oružanom skupinom koje su aktivne u regiji, koja graniči s Afganistanom', tvrdi Jalal.

Kaže kako su ga osobe iz obavještajnih krugova upozorile da se nalazi na 'listi za odstrel' poznatoj kao Disposition Matrix. Vjeruje da je zabunom postao meta jer radi u vijeću za mir u sjevernom Waziristanu koje posreduje između lokalnih plemena, vladinih agencija i militantnih grupa. No, prema izvješćima istraživačkog tima novinara, Jalal je bio među liderima koji su tražili osvetu za Amerikance zbog napada dronovima u kojima su stradali brojni civili, navodno između 400 i 950, otkad je u Pakistanu 2004. počela kampanja CIA-e. Vrhunac je bio 2010. kada je zabilježeno 128 napada dronovima.

Razgovorima u Londonu baš i nije zadovoljan, savjet kako zaštititi sebe i svoju obitelj, za koju najviše strahuje, nije dobio, a na pitanje zašto ne ode u Ameriku, odgovara: 'Ne žele mi dati vizu, pokušavaju me ubiti', piše Independent.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene