Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeti mu kazna od 30 godina zatvora

POVIJESNO SUĐENJE Džihadist zatražio oprost od svog naroda priznavši krivnju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Malijski džihadist zatražio je u ponedjeljak oproštenje od svog naroda priznavši krivnju, na početku povijesnog suđenja na Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) za razaranje spomenika u Timbuktuu 2012. uvršenih na popis svjetske kulturne baštine, pozivajući muslimane da ne oponašaju te "sotonske" čine.

Suđenje koje bi trebalo trajati tjedan dana zanimljivo je iz više razloga: to je prvo suđenje za razaranje kulturne baštine, prvo u kojemu je optuženik priznao krivnju, prvo u kojemu se sudi osobi za koju se vjeruje da je džihadist i prvo povezano s malijskim sukobom.

Pročitajte i ovo Ognjen Božović, odvjetnik obitelji ubijene djece - 2 U svojstvu svjedoka Otac ubojice iz beogradske škole došao na sud. Njegov potez duboko povrijedio obitelji ubijene djece OŠ Ribnikar u svibnju je pogodila tragedija Suđenje Otac dječaka ubojice šokirao sve u sudnici: Njegove riječi iznenadile prisutne

"Časni sude, žao mi je što moram reći da je sve što sam dosad čuo istina i odgovara činjenicama", rekao je Ahmad Al Faqi Al Mahdi (40) nakon čitanja optužnice, priznajući krivnju.

Tuareg Ahmad Al Faqi Al Mahdi optužen je na ICC-u da je "isplanirao i vodio napade" na devet mauzoleja u Timbuktuu i na ulaz džamije Sidi Yahia između 30. lipnja i 11. srpnja 2012.

"Stojim pred vama na ovom mjestu ispunjen osjećajem kajanja i žaljenja", dodao je. "Žao mi je zbog svega što sam učinio i zbog štete koju sam nanio najbližima, braći i domovini, Republici Maliju te pripadnicima ljudskog roda na sve četiri strane svijeta".

Optuženik kojeg je Niger izručio krajem 2015., obećao je da "takvu pogrešku više neće počiniti".

Bude li proglašen krivim prijeti mu maksimalna kazna od 30 godina zatvora.

Timbuktu koji su u 5. stoljeću utemeljila tuareška plemena, doživio je procvat zahvaljujući trgovini i postao veliko intelektualno središte islama u 15. stoljeću.

Po optužnici Al Mahdi je bio pripadnik skupine Ansar Dine, koja je bila dio džihadističke mreže povezane s Al Kaidom, a zavladala je sjeverom države Malija 2012. dok nije potisnuta u međunarodnoj intervenciji u siječnju 2013.

"Još ću samo uputiti poruku svim muslimanima svijeta: oduprite se ovakvim činima kojih su posljedice beskrajne i nikome nisu korisne", rekao je.

"Nadam se da će mi godine koje ću provesti u zatvoru omogućiti da se oslobodim zloduha koji su me zaposjeli", dodao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene