447448
447448
447448
447448
447448

POVIJESNO SUĐENJE Džihadist zatražio oprost od svog naroda priznavši krivnju

  • , 22.08.2016., 13:31
  • Autor:
  • komentara

Malijski džihadist zatražio je u ponedjeljak oproštenje od svog naroda priznavši krivnju, na početku povijesnog suđenja na Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) za razaranje spomenika u Timbuktuu 2012. uvršenih na popis svjetske kulturne baštine, pozivajući muslimane da ne oponašaju te "sotonske" čine.

 
 
 
 
Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP)

Suđenje koje bi trebalo trajati tjedan dana zanimljivo je iz više razloga: to je prvo suđenje za razaranje kulturne baštine, prvo u kojemu je optuženik priznao krivnju, prvo u kojemu se sudi osobi za koju se vjeruje da je džihadist i prvo povezano s malijskim sukobom.

"Časni sude, žao mi je što moram reći da je sve što sam dosad čuo istina i odgovara činjenicama", rekao je Ahmad Al Faqi Al Mahdi (40) nakon čitanja optužnice, priznajući krivnju.

Tuareg Ahmad Al Faqi Al Mahdi optužen je na ICC-u da je "isplanirao i vodio napade" na devet mauzoleja u Timbuktuu i na ulaz džamije Sidi Yahia između 30. lipnja i 11. srpnja 2012.

"Stojim pred vama na ovom mjestu ispunjen osjećajem kajanja i žaljenja", dodao je. "Žao mi je zbog svega što sam učinio i zbog štete koju sam nanio najbližima, braći i domovini, Republici Maliju te pripadnicima ljudskog roda na sve četiri strane svijeta".

Optuženik kojeg je Niger izručio krajem 2015., obećao je da "takvu pogrešku više neće počiniti".

Bude li proglašen krivim prijeti mu maksimalna kazna od 30 godina zatvora.

Timbuktu koji su u 5. stoljeću utemeljila tuareška plemena, doživio je procvat zahvaljujući trgovini i postao veliko intelektualno središte islama u 15. stoljeću.

Po optužnici Al Mahdi je bio pripadnik skupine Ansar Dine, koja je bila dio džihadističke mreže povezane s Al Kaidom, a zavladala je sjeverom države Malija 2012. dok nije potisnuta u međunarodnoj intervenciji u siječnju 2013.

"Još ću samo uputiti poruku svim muslimanima svijeta: oduprite se ovakvim činima kojih su posljedice beskrajne i nikome nisu korisne", rekao je.

"Nadam se da će mi godine koje ću provesti u zatvoru omogućiti da se oslobodim zloduha koji su me zaposjeli", dodao je.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se