Obavijesti Video Pretražite Navigacija
6 kratkih savjetaza diplomate

Mali vodič za pregovaranje s Vladimirom Putinom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S Rusima treba znati - kaže čovjek koji je sjedio na cijelom nizu sastanaka s ruskim političkim i vojnim vrhom.

Sasvim je očito da i najiskusniji američki diplomati muku muče sa stvaranje neke produktivne veze s Rusijom. Iza toga uvelike leži sam karakter i politika Vladimira Putina. No, da postoje neke metode koje po pitanu Putina funkcioniraju bolje od drugih, svjedoči i jedan bivši NATO-v zapovjednik koji je za Foreign Policy iznio nekoliko savjeta za uspješno pregovaranje s Putinom.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili" Dan nakon terorističkog napada u Moskvi u Rusiji je dan žalosti Ubijeno 143 ljudi U Rusiji dan žalosti nakon terorističkog napada: SAD tvrdi da Ukrajina nije bila uključena

Morate shvatiti ruski pogled na svijet. Rusi sebe vide kao snažan imperij impresivne veličine s vrlo specifičnom kulturom. Oni su iznimno ponosni na svoj jezik, kulturu, književnost i znanost. Oni su svjesni da su izgubili Hladni rat, ali isto tako smatraju kako je sve što je Zapad, odnosno NATO, napravio nakon pada Berlinskog zida, posebno ekspanzija na bivše sovjetske republike, kršenje temeljnih dogovora između dva bloka.

Prihvatite Putinovu nadmoć. Rusija je oduvijek na čelu imala lidera koji je bio personifikacija te slike snažne Rusije. Neki su bili bolji, neki lošiji, no u svakom slučaju, i temelju ruskog mentaliteta uvijek je hijerarhija. Zemlju danas vodi Vladimir Putin i svako donošenje odluka centralizirano je pod njime. Stoga se nikakvi pregovori ne mogu voditi na nekim nižim razinama.

Pripremite se na dug i težak proces. Bez obzira na stupanj relevantnosti pitanja o kojem se pregovara, Rusi će ga sigurni otežati koliko je to god moguće. Vrlo su nepovjerljivima prema partnerima sa Zapada, posebno prema SAD-u. Stoga je bitno ne nasjedati na provokacije i pretrpjeti bilo kakve skeptične i nepristojne ispade tijekom razgovora. Još je jedna stvar koju bi svjetski diplomati trebali imati na umu prilikom razgovora s Rusima - oni ne pregovaraju kako bi došli do rezultata koji će biti pogodan za obje strane već kako bi porazili drugu stranu.

Izoštrite logiku. Rusi iznad svega cijene logiku stoga bilo kakvi pokušaji emotivnog pristupa pregovorima neće dobro završiti. Nisu im strani ni kompleksi manevri s elementima obmane. Za Ruse su pregovori poput partije šaha - u obzir dolaze samo logika i strategija.

Budite strpljivi. Rusi često provedu nekoliko trenutaka u tišini prije no što odgovore na pitanje ili iznesu svoju misao. Nepristojno je prekidati tu šutnju, a koliko god se ova upita činila beznačajnom, često su pregovori upravo zbog nepridržavanja ovom pravilu propadali.

Nemojte zanemariti osoban pristup. Unatoč svemu ranije navedenome, Rusima su osobne veze često vrlo bitne. Koliko kod zvučalo stereotipno - votka zaista pomaže. Značajne i duboke zdravice Rusi pamte jako dugo.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene