Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Dovršili smo borbu'

Mali: Pobunjeni Tuarezi proglasili neovisnost sjevera zemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nacionalni pokret za oslobođenje Azavada (MNLA), važna skupina unutar tuareške pobune u Maliju, proglasila je u petak 'neovisnost Azavada' u izjavi na svojoj mrežnoj stranici i preko jednog od svojih glasnogovornika za postaju France24.

'Od danas proglašavamo neovisnost Azavada', rekao je Mosa Ag Ataher, istaknuvši da želi poštovati 'granice susjednih država'.

Glasnogovornik je osudio otmicu alžirskog konzula u gradu Gau u četvrtak u operaciji 'terorističke skupine'. Alžir je potvrdio da je skupina 'neidentificiranih' napadača odvela konzula i šestero njegovih suradnika 'na nepoznato mjesto'.

'Dovršili smo važnu borbu, oslobodilačku borbu', rekao je Ataher.

Azavad je područje koje Tuarezi smatraju svojom kolijevkom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bizarna pogreška Amerikanci nisu jedini koji su slali povjerljive podatke ruskom savezniku: Jedno slovo stvarno čini razliku Slika nije dostupna Napad na vojnu bazu Mali: U sukobu vojske i pobunjenika 20 ubijenih

>> Vojni udar u Maliju

Državni udar protiv predsjednika Amadoua Toumanija Tourea prije dva tjedna gurnuo je Mali u kaos: pobunjeni Tuarezi i islamističke skupine preuzeli su koncem prošlog tjedna nadzor nad trima gradovima na sjeveru - Kidalom, Gaom i Timbuktuom - ne naišavši na otpor loše opremljene malijske vojske koja je u rasapu i presjekavši zemlju popola.

Islamisti iz Ansar Dina, koji predvodi tuareški vođa Ijad Ag Gali i pojedinci iz Al Kaide islamskog Magreba (AQMI) vojno su porazili MNLA, koja je u četvrtak navečer jednostrano proglasila završetak svojih 'vojnih operacija'. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene