Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Malezija: Oporbeni čelnik Anwar Ibrahim ponovo u politici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodeći malezijski oporbeni političar Anwar Ibrahim vjerojatni je pobjednik djelomičnih izbora danas kojima se nada vratiti u politiku i okončati polustoljetnu vladavinu koalicije Barisan National.

Anwarova koalicija Pakatan Rakyat očekuje na djelomičnim izborima u enklavi Permatang Pauh dobiti 55 do 60 posto glasova, prema izlaznim anketama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Malezijska policija na nogama Prolaznik pronašao putnu torbu na autobusnoj stanici, kada ju je otvorio, uslijedio je šok Slika nije dostupna ČVRST STAV I oni su zabilježili prvi slučaj zaraze omikronom, ali od jedne stvari ne odustaju

Do 13 sati, po mjesnom vremenu, glasovalo je 51 posto biračkog tijela, a lokalni mediji javljali su o zakrčenju prometnica jer su birači žurili glasovati do pet sati kada se zatvaraju birališta.

Anwar (61), čiju je kampanju zasjenio sudski proces što se protiv njega vodi pod optužbom da je seksualno iskoristio svog muškog suradnika, očekuje pobjedu i povratak na političku scenu s koje je bio odsutan više od deset godina.

Kao ministar financija i zamjenik tada vrlo popularnog premijera Mahatira bin Mohamada, Anwar je 90-ih bio osuđen za sodomiju i korupciju i odslužio je zatvorsku kaznu, a u travnju mu je istekla zabrana političkog rada.

Na scenu se vratio obećanjem reformi i okončanjem polustoljetne vladavine koalicije Barisan National, koja na čelu sa strankom UMNO-a (Nacionalna organizacija ujedinjenih Malajaca) vlada Malezijom od stjecanja neovisnosti 1957.

Međutim, Anwar se danas protivi politici koju je i sam provodio dok je 90-ih bio na vlasti. Ta se politika temelji na povlaštenom statusu Malajaca pri upisu na sveučilišta i natjecanju za javne službe, pri dobijanju jeftinih zajmova i favoriziranju Malajaca na vodećim dužnostima, a to koči gospodarski potencijal inače prosperitetne azijske zemlje od 27 milijuna stanovnika.

Malajci (uglavnom muslimani) čine više od 50 posto stanovništva, uz 24 posto Kineza, 11 posto domorodačkog stanovništva, te 7,1 posto Indijaca i 7,5 posto ostalih.

Ako pobijedi na djelomičnim izborima, Anwar je najavio da će u rujnu u parlamentu tražiti glasovanje o povjerenju vladi, pri čemu računa na podršku 30 vladinih zastupnika.

Komentatori se, međutim, pitaju hoće li u utorak prikupiti dovoljno glasova da se nametne kao službeni vođa trostranačke oporbene koalicije i krene u preuzimanje vlasti od Barisana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene