Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dirljiv trenutak na Nobelu

FOTO 'Stavite ruku na srce, zažmirite i osjetite dijete u sebi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pakistanska djevojčica Malala Yousafzai, koju su Talibani svojedobno teško ozlijedili pucajući na nju zbog toga što nije pristala napustiti školu i indijski aktivist Kailash Satyarthi u Oslu su dobili Nobelovu nagradu za mir, nakon dvodnevne svečanosti u čast njihova zalaganja za prava djece.

"Djevojčica i nešto stariji muškarac, Pakistanka i Indijac, muslimanka i hinduist, oboje su simboli onoga što je potrebno svijetu: više jedinstva i bratstva među narodima", izjavio je predsjednik Nobelova odbora Thorboern Jagland.

Pročitajte i ovo Narges Mohammadi Narges Mohammadi Osuđena na 31 godinu zatvora i 154 udarca bičem: Nobelovu nagradu za mir dočekala je u zatvoru Slika nije dostupna U VELIKOJ BRITANIJI Udala se Malala Yousafzai, dobitnica Nobelove nagrade za mir: "Danas obilježavam dragocjen dan"

Malala je daleko namlađa dobitnica Nobelove nagrade, a postala je popularna u cijelome svijetu zbog svoga angažmana nakon što joj je 2012. u školskom autobusu pucano u glavu. Pojedine skupine u Pakistanu tvrde pak da je ona samo marioneta Zapada i da krši načela konzervativnog islama.

Na dodjeli Nobelove nagrade za mir, indijski borac za prava djece Kailashem Satyarthijem, ispričao je priču koju je u Indiji slušao u djetinjstvu, o požaru u šumi.

Svi su, kaže počeli trčati van iz šume, čak i lav, a ptica je krenula prema požaru. Lav ju je pitao: ''Što to radiš?'', a ona mu je odgovorila: ''Idem gasiti požar''. Lav ju je u čudu pitao: ''Kako? Imaš samo jednu kap vode u ustima?'' A ona mu je rekla: ''Odrađujem svoj dio.''

Govor je održala i Mala, započevši ga šalom: ''Ja sam najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir koja se još uvijek svađa sa svojom braćom. Iako želim mir cijelom svijetu, teško ga uspostavljam i sa svoja dva brata.''

''Obrazovanje je blagoslov i potreba'', kaže Malala.

"Pričam svoju priču, ne zbog toga što je jedinstvena, nego zbog toga što nije", izjavila je 17-godišnja Malala, koja je osnovala i zakladu koja nosi njezino ime kao i knjiga o njezinu angažmanu.

"To je priča mnogih djevojaka", rekla je u svečanoj gradskoj vijećnici Osla, na obljetnicu smrti švedskog industrijalca Alfreda Nobela.

Premda je pozornost svjetske javnosti u srijedu usmjerena na Oslo, gdje se dodjeljuje Nobelova nagrada za mir, na drugom događaju vezanu za Nobela, u Stockholmu, okupilo se mnogo više dobitnika. Ondje će dobitnici Nobelove nagrade za knjiženost, kemiju, fiziku, medicinu i ekonomiju primiti nagradu iz ruku švedskog kralja.

Satyarthi, zaslužan za spašavanje oko 80.000 djece koja su bila prisiljena raditi poput robova, pri čemu je ponekad dolazilo i do žestokih sukoba, u Oslu je djelovao skromno, priznajući da je u sjeni Malale.

"Izgubio sam dvojicu kolega", izjavio je Satyarthi opisujući svoj angažman. "Neću nikada zaboraviti kako sam nosio mrtvo tijelo kolege koji se borio za prava djece, čak i dok sjedim ovdje čekajući da mi se dodijeli Nobelova nagrada", rekao je.

Malala, koja je u Norvešku stigla s prijateljima i mladim aktivistima iz Pakistana, Sirije i Nigerije, susrela se s tisućama djece, šetala je gradom i uzvraćala pozdrave obožavatelja, a planirano je i da otvori izložbu na kojoj je izložena njezina okrvavljena haljina koju je nosila kad je napadnuta u školskom autobusu.

"Hrabra je i snažna, borila se čak i kad su joj Talibani pucali u glavu", rekla je 12-godišnja Andrea, koja se našla među tisućama djece koja su u središtu Osla čekala susret s Malalom.

Ovogodišnja bi nagrada mogla pomoći i norveškom Nobelovu odboru da popravi ugled narušen ranijim spornim dodjelama nagrade Europskoj uniji i američkom predsjedniku Baracku Obami.

"Prilično sam sigurna da sam prvi dobitnik Nobelove nagrade koji se još uvijek bori sa svojom mlađom braćom", rekla je Malala. "Želim da posvuda vlada mir, ali moja braća i ja još uvijek radimo na tome", zaključila je.

Pakistanska aktivistica Malala Yousafzai koja je danas primila Nobelovu nagradu za mir rekla je da bi čak mogla težiti da bude premijerka Pakistana nakon što završi škole u Velikoj Britaniji, javlja BBC.

''Želim služiti svojoj zemlji i moj san je da moja zemlja postane razvijena zemlja i da vidim da svako dijete dobije obrazovanje. Ako mogu služiti svojoj zemlji najbolje kroz politiku i kroz to da postanem premijerka definitivno bi to izabrala'', kazala je Malala.

Malala dobila novo odličje

Podsjetimo, na Malalu Yousafzai su 2012. talibani pucali i ranili je u glavu zbog toga što se zalagala za obrazovanje djevojčica. Nobelovom nagradom za mir nagrađena je zajedno sa indijskim borcem za prava djece Kailashem Satyarthijem. (I.D. / Hina/ Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene