Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U posjetu čudu od djeteta

Makedonski genijalac: Za računalom osjećam moć

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Priča koja slijedi će vas zasigurno ostaviti bez daha, jer naš sugovornik je mali genijalac. S dvije godine naučio je čitati i pisati i to na računalu!

Prva riječ koju je izgovorio nije bila ni mama, ni tata. On je rekao - modem! Danas Marko Čalasan ima 9 i najmlađi je Microsoftov inženjer. Kad ne drži online predavanja i ne popravlja mrežne sustave, radi što i njegovi vršnjaci, odnosno, živi život djeteta. Održava mrežne sisteme, a stručni engleski ima u malom prstu. Najmlađi je Microsoftov IT tehničar na svijetu i njegovo ime je Marko Čalasan te možemo reći da je pravo čudo od djeteta! Umjesto igricama na kompjuteru, Marko se radije zabavlja rješavanjem problema softvera i hardvera. Ljubav između njega i ekrana se dogodila na prvi pogled.

Pročitajte i ovo Provjereno: iznajmljivanje ilegalnih objekata - 3 Donosi Provjereno Načelnik iznajmljuje ilegalne objekte na koje je potrošio desetke tisuća eura i mrtav hladan tvrdi: "Pa pola je Hrvatske ilegalno izgrađeno" Provjereno o nepravilnostima u općini Vođinci - 4 Večeras u Provjerenom Načelnik potrošio desetke tisuća eura na ilegalne objekte, a njegov je odgovor nevjerojatan: "Pa što da ja radim?"

'Ja prvo se sjećam negdje od tri, tri i pol godine, četiri i pol godine, kada sam vršio osnovne zadaće na kompjuteru', prisjeća se za magazin Provjereno mali Marko. Otac Milan također je informatičar pa i ne čudi da je Marko od rođenja okružen tipkovnicama i ekranima od kojih ga, kažu, nisu mogli odvojiti. 'Ja sam radio na računalu, otvarao sam jedno kućište, on je prišao i pokazao prstićem i kao da želi da sazna što je to. Prvo sam ga uzeo u skud i pokazao sam mu njegovo ime kako se piše, on nije znao pisati olovkom, bio je mali, i Marko na tastaturi kad sam mu pokazao, on je pisao i tako, malo po malo, osjetio je tastaturu, vidio je što se događa, zapazio je slova koji su oblici, i pomoglo mu je da veoma rano nauči čitati', priča njegov otac Milan.

Održava mrežni sustav za jednu tvrtku

'Mislim da je imao tri godine, nepunih 3 godine kad je znao pisati na računalo', rekla je njegova majka Radica. Jedna stvar je vodila drugoj i Marko je počeo učiti engleski, stručne komplicirane pojmove, baš kao veliki informatičar. 'Ja sam mislila da je to normalno, da toliko mali dječak umije da pročita, da razumije neke engleske riječi, da upamti nešto što mu kažeš odjedanput', objasnila je njegova majka. 'On već dvije godine održava jedan mrežni sistem, održava servere u jednoj organizaciji', ponosno kaže Markov otac. Za tu organizaciju radi Nataša Postolovska i na njezin poziv stiže mali serviser. Marko rješava sve njihove probleme s internetom, e-mailom i serverima.

'Evo danas smo ga pozvali zato što smo imali neki problem na mojem kompjuteru, a on je odmah to riješio. Htjela sam da nađem način, kako da si mijenjam neke stvari sa interneta, a da to bude malo brže', kaže ona. Nataša si ne može pomoći i nekad se uz njega osjeća bespomoćno. Zna da je u njegovo vrijeme ona tek učila čitati tečno, pa su ove vještine u njezinim očima blago rečeno, fascinantne. 'Bolji je u svemu, bolji je, da', kaže Markov otac Milan, koji tako uspoređuje svoje, sa znanjem svog sina. Kad je primijetio njegovu moć upijanja i veliku želju, počeo ga je podučavati. 'Svaki njegov uspjeh, svako njegovo priznanje mi smo zabilježili na zidu, da se zna da je ovaj đak ovdje, i ovdje će ostati dok budem ja učiteljica u ovoj školi, nadam se', priča Markova učiteljica Aleksandra Kamčeska.

Plakao u vrtiću, jer su svi pjevali

Marko ide u četvrti razred osnovne škole, a mi smo ih posjetili na satu makedonskog jezika. Učenici u ovim klupama i njegova učiteljica su, uz njegove roditelje, Markovi najveći navijači. Aleksandra je njegova učiteljica od prvog razreda, a kad Marko polaže stručni ispit, kaže, osjeća se kao da ga polaže cijeli razred i ona s njim. 'Nikad nije htio da ljudi shvate da je on nešto posebno, uvijek je htio da bude ono što su sva djeca i nitko nije mislio da je Marko baš takav da se odvoji od drugih, da bude važan, da misli, evo to sam ja, ili nešto slično. Kao sva djeca', kaže njegova učiteljica. Marka ipak nešto razlikuje od ostatka razreda. Jedinstven je u Makedoniji, jer zapravo i ne mora biti ovdje, na nastavi, ali on to želi.

'On je oslobođen od ministarstva, našeg ministarstva za obrazovanje', priča učiteljica. 'Najdraži mi je likovni, tjelesni, glazbeni i matematika', rekao nam je Marko o predmetima koje voli u školi. Školu voli jer, kaže, puno nauči, a sasvim je druga priča bila prije nekoliko godina, kada je došlo vrijeme za vrtić, tamo je doživio pravi šok. 'U vrtiću prvi dan sam plakao zato što samo pjevaju pjesme i ništa ne rade. Ja sam mislio nešto puno komplicirano i da naučiš nešto, a ne pjevanje pjesama', kaže Marko.

Najmlađi Microsoftov IT stručnjak

Dječjim koracima, nakon nastave on hita u svoj laboratorij, opremljen s dvadesetak kompjutera, koje mu je kupila makedonska vlada. Tu se priprema za ispite, podučava djecu i priprema online predavanja, svoju pravu strast. 'Pa ja volim kompjutere zato što osjećam sigurnost, moć. Isto tako, dozvoljavaju mi da napravim sve, od najosnovnijih zadaća, kao što je komuniciranje sa prijateljima, do čuvanja podataka, dijeljenja podataka i saznavanja novih informacija', ističe mali Marko. Za Marka smo prvi put čuli nakon što je dobio Microsoftov certifikat. Pred mnoštvom svojih odraslih kolega, IT stručnjaka, prezentirao je svoje znanje.

'Ja sam imala tremu, Marko nije imao. On se ponašao normalno, ali ja sam se bojala što će da bude, izašao je kao svaki dan prezentirao, ponašao se kao da je to radio svaki dan. Tu su bili Microsoftovi inženjeri i slušali su ga...ja to ne bi mogla', kaže njegova majka. Marko, s druge strane, obožava ići kod svoje najbolje prijateljice, godinu dana starije Bojane. U njezinoj sobi se, kažu mame, ne smiju igrati jer je tamo računalo, njihova obožavana igračka. Kako bi se barem malo odvojio od monitora, moraju se družiti u dnevnom boravku, uz nadzor. 'Često se igramo, dva puta tjedno otprilike i igramo monopoly, karte, šah, ne ljuti se čovječe i to', priča Marko.

I dok ga gledamo u igri ne zaboravljamo da je najmlađi IT stručnjak na svijetu. Teško ga je smatrati samo djetetom, no njegova mama s tim nema problema. 'Ne zna se sam okupati, ne zna sam oprati kosu jer mu je veoma dugačka. Onako je sa nama, trebamo mu mi još, kad nešto ne može, on dođe kod nas...što ja znam, ja mislim da će on uvijek biti naša beba', rekla je na kraju Markova majka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene