Obavijesti Video Pretražite Navigacija
7.000 ulazaka u jednom danu

Makedonija razmišlja o gradnji zida po uzoru na Mađarsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Makedonija razmišlja o gradnji zida po uzoru na Mađarsku kako bi zaustavila val izbjeglica s juga, rekao je makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Popovski.

U intervjuu za mađarski poslovni tjednik Figyelo koji je izašao u četvrtak, on je kazao da će Makedonija vjerojatno trebati neku vrstu fizičke zaštite, iako to neće biti dugoročno rješenje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Poljska bijesni jer je Rusija povrijedila zračni prostor: Varšava traži objašnjenje Moskve Ilustracija Rat u Europi Rusija napala Kijev i Lavov, uzbuna u Poljskoj: ''Ruski projektil je ušao u naš zračni prostor, digli smo avione''

"Ali, ako ozbiljno shvatimo ono što Europa od nas traži, i mi ćemo ga trebati. Ili vojnike ili zid ili kombinaciju oboje", kaže Poposki.

Poposki je kazao da Makedonija čini sve što je u njezinoj moći kako bi registrirala sve migrante. Međutim, kad zemlja pokuša ispuniti ono što se od nje traži od strane partnera iz EU-a, kako je rekao ministar, "pokušamo kontrolirati granicu i zaustaviti ljude, odmah nailazimo na negativnu međunarodnu reakciju".

Zapadnoeuropske zemlje poput Francuske i Njemačke kritizirale su mađarsku izgradnju zida uz granicu sa Srbijom.

Makedonija je u ponedjeljak zabilježila rekordan priljev sirijskih izbjeglica, njih 7.000 koji su prešli njezinu granicu u jednom danu.

Poljska premijerka kaže da je prihvat izbjeglica poljska dužnost

Poljska ne može prihvatiti ekonomske migrante ali zadaća tog najvećeg srednjoeuropskog gospodarstva je primiti izbjeglice koji bježe od rata, kazala je u četvrtak poljska premijerka Ewa Kopacz.

"Prihvaćanje više migranata koji pokušavaju spasiti živote je naša dužnost", rekla je Kopacz novinarima u Krynici gdje sudjeluje na gospodarskom forumu.

Poljska se u srpnju složila da će primiti nešto više od 2.000 izbjeglica iz Sirije i sjeverne Afrike u sljedeće dvije godine. Ali po planu predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera objavljenom u srijedu, ta bi zemlja trebala prihvatiti gotovo deset tisuća izbjeglica više.

U srijedu je Kopacz zauzela oprezno stajalište, kazavši da Poljska razmatra podizanje brojke izbjeglica koje može prihvatiti.

"Nama je bila od pomoći solidarnost naših europskih partnera kada smo imali vlastite izbjeglice. Ne možemo to zaboraviti, ne možemo biti imuni na tu katastrofu", rekla je u četvrtak.

Dodala je da Poljska treba pomoći u raspodjeli tereta kao što će njoj možda trebati pomoć ako se suoči s većim valom izbjeglica iz Ukrajine.

Međutim, "naša solidarnost mora biti odgovorna i mora uzeti u obzir naše kapacitete".(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene