Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Makedonci žele Tošu proglasiti svetim

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogi makedonski vjernici, ali i ostali građani, žele da Makedonska pravoslavna crkva tragično preminulog Tošu Proeskog proglasi svetim. U crkvi ne otklanjaju takvu mogućnost.

Makedonski mediji prenose riječi prespansko-pelagonijskog vladike Petra, šefa komisije za kanonizaciju u Makedonskoj crkvi, prema kojima ovaj ne odbacuje takvu mogućnost, no napominje da je o tome ipak još prerano govoriti.

Pročitajte i ovo Čuvari Kristova groba Velika tradicija U Betini se održava običaj čuvanja Kristova groba: Pazi se na svaki detalj, a biti dio toga posebna je čast Fra Stjepan Brčina Opleo i po muškarcima VIDEO Pogledajte govor franjevca: "Ona od sebe napravi mačku idola da pola sela trči za njom. Dečki, važno je da ste oprezni, da vam se svašta ne podvali"

- Prvo treba prikupiti konkretne dokaze o njegovom humanitarnom radu i vjerskim aktivnostima, smatra vladika Petar.

>> Posljednji ispraćaj Toše Proeskog

No, mnogo dalje otišao je Američko-kanadski mitropolit makedonske pravoslavne crkve Metodij.

On smatra da je Toše svojom pravednošću, skromnošću, nesebičnošću i mnogim drugim vrlinama itekako zaslužio da ga se proglasi svetim.

- Nije nužno da netko čini čuda kako bi bio proglašen svetim. ponekad je dovoljna pravednost i čestit život. Najvažnije je u tom smislu da takve osobe također moraju biti duboko ukorijenjene u narod. To je dovoljno za kanonizaciju. A kod Toše Proeskog upravo je to slučaj, smatra Metodij.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene