Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispovjest muslimanke

'Majka je unajmila ubojicu da me ubije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada joj je mlađa sestra poslala poruku da se čuva jer je majka poslala plaćenog ubojicu da je ubije, Sofia Hayat, nije se ni iznenadila ni šokirala. Od svojih roditelja drugo nije ni očekivala.

Sofia je već bila emocionalno imuna na roditeljske prijetnje i sve ono što bi većina ljudi u zapadnom smatrala zlostavljanjem. No, znala je i da je njezina sestra bila smrtno ozbiljna kada joj je poslala upozorenje, pa se nekoliko tjedana nakon toga skrivala.

Pročitajte i ovo Djevojčica uz majku pije sok Saslušana na sudu Užas u Beogradu: Otkriveno što je majka stavljala u sokove maloljetnoj kćeri tijekom njezina liječenja Tsyren-Dorzhi Tsyrenzhapov Putin ga pomilovao Monstrum koji je žrtvinu odrubljenu glavu bacio kroz prozor zgrade pomilovan da bi se borio u Ukrajini, na slobodi je ponovno napao

35-godišnja Sofia rođena je u Gravesendu u Engleskoj u musIimanskoj obitelji. Njezin otac Zammurrad, inače radnik u tvornici, bio je vrlo religiozan čovjek, ali i vrlo nasilan prema njezinoj majci Surriyi i sestrama Zarqi, Sairi i Tahiri. Uz njih, Sofia ima i dvojicu braće. 'Trudila sam se biti poslušna kćerka. Molila sam se pet puta na dan, no oni su me uvijek gledali kao nekog čudaka. Nikada se nisam osjećala prihvaćeno i voljeno od strane roditelja. Vjerojatno zato što sam voljela glumiti. Pjevanje, plesanje i gluma su mi bili u krvi odmalena, već u osnovnoj u školi sam osvojila mnoge nagrade za pisanje pjesama i bilo što vezano uz glumu', ispričala je Sofia za Daily Mail.

Otac ih gađao tanjurima i noževima

Iako su roditelji uvijek negodovali, pravi problemi oko toga počeli su kada je Sofia postala tinejdžerica jer pjevanje i plesanje je u njihovim očima bilo jednako prostituciji. 'Što sam bila starija moj otac je za mene imao sve okrutnije kazne, a zabranjeno mi je bilo imati prijatelje pa sam bilo vrlo usamljena. Ni majka ni sestre nisu bolje prolazile. Otac je bio sve agresivniji. Gotovo svakodnevno je na nas bacao tanjure i noževe. Mojoj braći Majidu i Wajidu bilo je dozvoljeno sve, no meni i sestrama je rečeno da su muslimanke kao plahte - jednom kad se uprljaju, ostaju trajno uništene. Ako bi iz škole ili parka zakasnila samo koju minutu, otac bi me tukao remenom, vrlo često do krvi. Kazne su postajale sve gore pa smo ja i sestre počele nositi i 5-6 slojeva odjeće kako bi se barem malo zaštitile od udaraca', prisjeća se Sofia.

'Nešto s njom nije u redu'

Kada joj je bilo 13 godina poslali su je u Pakistan da upozna 14-godišnjeg rođaka za kojeg se trebala udati kada napuni 18. No, on je rekao da je preružna za udaju i izabrao je njezinu godinu dana mlađu sestru Sairu, s kojom se i vjenčao šest godina kasnije. Za vrijeme boravka u Pakistanu majka je Sofiu odvela svećeniku da kaže 'što s njom nije u redu', a on joj je dao molitvu koju je morala izgovarati svaki dan i ogrlicu koja će ju zaštiti od zlih duhova.

Potajice se prebacila na glumu

'Bila sam užasno ljuta što moja majka sluša čovjeka kojeg je tek upoznala, a nikada nije imala vremena da posluša mene. Shvatila sam da je školovanje jedini način da se uzdignem iznad takvog života. A kako se nisam uspjala udati s 18 godina moji roditelji su mislili da bi neka diploma pomogla. Tako sam krenula na studij biologije i menadžmenta na Sveučilištu u Sussexu. No, kako me to uopće nije zanimalo, potajno sam se prebacila na studij glazbe i glume na Sveučilištu u Brightonu. Kako me roditelji nisu mogli financirati, radila sam tri različita posla, uključujući i posao plesačice u noćnom klubu. Tru puta tjedno tamo sam plesala za 50 funti po večeri. Napokon sam uživala u životu i slobodi. No, jedne večer TV ekipa je došla u klub i snimila me u kratkoj suknji, grudnjaku i kaubojskom šeširu. Iako sam ih vidjela, naivno sam mislila da ću ih, ako me i vide, moći uvjeriti koliko strastveno želim glumiti', ispričala je Sofia.

Zatvorena u podrumu

Snimku su na televiziji vidjeli prijatelji njezinih roditelja i nekoliko večeri nakon toga, kada se oo 3 sata ujutro vraćala kući iz kluba, ušla je u stan i kada je željela zatvoriti vrata, netko ih je gurnuo. 'Ideš samnom kući. Vodim te što dalje od tog stila života', začula je majčin glas, a kada joj je rekla da ne ide nikuda, majka je počela vikati na nju, a iza nje se pojavio njezin tada 15-godišnji brat Majid s kuhinjskim nožem u ruci. 'Majid je već tada bio vrlo snažan pa sam se bojala da bi nož mogao i upotrijebiti a majka mi je jedno prilikom rekla da će, ako netko od nas osramoti obitelj, prvo ubiti njega a potom i sebe. Zato sam znala da je situacija ozbiljna pa sam ušla s njima u automobil. Vratili smo se kući rano idućeg jutra. Zatvorili su me u podrum u koji su stavili krevet, a moj je brat s nožem dežurao na vratima. Majka mi je rekla kako će odsada pa nadalje paziti na mene i da moram činiti što mi se kaže', nastavila je svoju ispovjest Sofia te dodala kako je njezin otac srećom, u to vrijeme bio u inozemstvu. Ni danas nije sigurna kolikog je on imao udjela u njezinoj otmici, no zna da bi posljedice bilo i puno gore da je bio kod kuće.

Bijeg

U podrumu je provela nekoliko tjedana. Hranu su joj donosili, a na WC je išla pod pratnjom. Iako nije bila fizički zaključana, nije bilo načina da pobjegne a da je netko ne primijeti jer je jedini izlaz vodio kroz dnevnu sobu u kojoj je uvijek netko bio. 'Bila sam toliko traumatizirana da u početku čak nisam ni pomišljala na bijeg. Ni kako su dani prolazili molila sam majku da me pusti da se vratim na stari posao u supermarketu gdje sam radila prije odlaska na studij. S vremenom je ipak popustila, no svaki dan sam imala pratnju do posla i kući s posla. Ipak, nakon nekoliko dana sam Grahamu, kolegi s posla, ispričala što mi se događa kod kuće. Užasnut, ponudio mi je pomoć da pobjegnem. Bio je to opasan plan, no drugi izlaz nisam vidjela'.

'Iako me obitelj stalno držala na oku, jedan dan sam uspjela iskrasti se iz supermarketa i uskočiti na stražnje sjedalo Grahamova automobila i leći na pod da me nitko ne vidi. Sve što sma imala je bila odjeća koje je bila na meni. No, nije me bilo briga. Graham me odvezao u Brighton, u moj stari stan, no kada smo došli, cimerica me dočekala na vratima i rekla: 'Moraš otići. Majka te vidjela kako si se ušuljala u automobil i već je zvala da provjeri jesi li ovdje. Krenula je prema ovamo da provjeri stan'. Bila sam prestravljena. Graham me potom odvezao u stan jedne druge prijateljice, gdje sam se pritajila. Nisam uopće izlazila iz kuće idućim mjesec dana. Svaki put kada sam čula da automobil ide ulicom pomislila sam da će me opet uhvatiti'. 

'Odrekli su me se'

'Znam da se vjerojatno mnogi pitaju zašto nisam kontaktirala policiju. Iskreno, bilo ma toliko sram i bila sam jako prezbunjena da bi im priznala da me vlastita obitelj pokušava oteti. Tada mi je sestra poslala onu poruku o plaćenom ubojici i osjećala sam se usamljenije no ikada. Ipak, skupila sam snagu i prijavila prijetnje policiji. Bili su zapanjeni. Otišli su u kuću mojih roditelja i majku upozorili da će je odmah uhititi i strpati u zatvor ako mi samo i priđe blizu. Dali su mi broj za nuždu ako primim još prijetnji, no iduća dva mjeseca sve je bilo u redu. A tada me nazvala moja bivša cimerica i rekla mi da je zvala moja majka i da očajnički želi pričati samnom, te da je otac imao infarkt. Unatoč svemu što se dogodilo, nazvala sam majku da je pitam za oca. Uvjeravala me da me neće pokušati ponovno oteti i da moramo razgovarati. Dogovorile smo susret na javnom mjestu u Brightonu, a i policija je bila u Blizini'. 

'Dok sam hodala prema mjestu sastanka nadala sam se pomirenju. No, kako popraviti odnos majke i kćeri koji nikada  nije ni postojao? Prva stvar koju je rekla kada je došla jest da mi ne želi nauditi ili odvesti me, no brzo je priznala da je s tatom u biti sve u redu. Samo je htjela još jednom me pokušati odgovoriti od mog 'životnog stila' i nagovoriti me da se vratim kući 'poštenom muslimanskom životu'. Kada sam je odbila rekla mi je da sam od sada za njih mrtva i da me više ne žele vidjeti. Tada je i otišla. Iako sam plakala, nadala sam se da je to stvarno i mislila i da će me pustiti na miru da živim svoj život. Tako je i bilo idućih 10 godina. Za to vrijeme sam sudjelovala u mnogim TV emisijama i glumila manje uloge. Snimila sam i pjesmu koja se vrtila na MTV-u i pjeval sam u Royal Albert Hallu. Zaista živim život o kojem sam nekada sanjala'.

Kontakt s majkom

'Prekinula sam sve kontakte s ocem, no počela sam se viđati sa sestrom Sairom prije četiri godine kada se raspao njezin dogovoren brak. Preudala se i ima djecu. Njezinu obitelj redovito viđam i preko djece sam slučajno prije dvije godine došla u kontakt i s majkom. Mislila sam da će me ponovno odbaciti, no sada i ona živi razdvojeno od mog oca i čini se mirnijom i boljom. Viđamo se svakih nekoliko mjeseci no rijetko spominjemo prošlost', završila je mučnu ispovijest o svojem životu Sofia.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene