Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tisuće prosvjeduju

Mađarska prihvatila sporni 'Orbanov ustav'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi ustav ili 'Orbanov ustav', kako ga naziva velik dio mađarskog tiska, što su ga u parlamentu izglasovali zastupnici vladajuće stranke Fidesza uz bojkot oporbe, kritizirale su nevladine udruge i udruge za ljudska prava, prenose agencije.

Fidesz, stranka desnog centra premijera Viktora Orbana, koja je 2010. osvojila dvotrećinsku parlamentarnu većinu, revidirala je ustav unijevši u njega reference na Boga i tradicionalne obiteljske vrijednosti, no civilne udruge i udruge za ljudska prava tvrde da je skrojen prema svjetonazoru kršćanske desnice. Zabrinute su stoga za prava manjina, kako nacionalnih, među kojima je i hrvatska, tako i drugih manjinskih skupina, te za druge demokratske vrijednosti.

Pročitajte i ovo Mađarski predsjednik Viktor Orban nakon dvije godine Preokret Viktora Orbana, parlament odobrio pristupanje Švedske NATO-u: "Ovo je povijesni dan" Ilustracija (Foto: Getty Images) Stigle osude Izmijenili ustav kako bi onemogućili posvajanje istospolnim parovima: "Mračan dan za ljudska prava"

Vladajuća stranka pak tvrdi da ustavom dopunjuje demokratizacijski proces pokrenut 1989. padom komunističkog režima. 'To je velik dug prema Mađarima koji su promijenili režim i političkim igračima koji su sudjelovali u oblikovanju političkog života', rekao je uoči glasovanja u parlamentu Janos Lazar, predsjednik kluba zastupnika vladajućeg Fidesza. 'Sad pokušavamo podmiriti taj dug', rekao je Lazar, a prenosi Reuters.

>> Mađarska: 30.000 ljudi prosvjedovalo za slobodu tiska

Tisuće Mađara prosvjedovale su u petak protiv novog ustava koji će, kako tvrde civilne udruge i udruge za ljudska prava, slabiti demokraciju kada stupi na snagu 1. siječnja 2012., pošto ga 25. travnja potpiše predsjednik države Pal Schmitt, blizak premijeru Orbanu.

Ustav ograničuje ovlasti vrhovnog suda o proračunu i porezima i omogućuje predsjedniku da raspusti parlament ne bude li proračun donesen do travnja. Također donosi stroge propise za smanjenje javnog duga, što su ulagači pozdravili.
Novi ustav kritizirale su i europske ustanove. Venecijanska komisija, savjetodavno ustavno tijelo Europske unije, drži da proces donošenja teksta nije bio transparentan. (Hina)


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene