Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napetost raste

Mađarska krajnja desnica za nesnošljivost prema Romima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarska oporbena stranka krajnje desnice Jobbik pozvala je u subotu na nesnošljivost prema oblicima ponašanja što ih pripisuje Romima, pozvavši sve pripadnike velike romske manjine koji se nisu prilagodili mađarskom društvu da napuste zemlju.

Napetosti između romske nacionalne manjine, koja broji između 500 i 700 tisuća i većinskog stanovništva u 10-milijunskoj Mađarskoj povećale su se u vrijeme dok se zemlja muči s drugim valom recesije u četiri godine i visokom nezaposlenošću.

"Trebamo potisnuti te stotine tisuća romskih odmetnika. Moramo pokazati nultu stopu tolerancije prema romskom kriminalu i parazitizmu", izjavio je predsjednik Jobbika Gabor Vona pred nekoliko stotina okupljenih na skupu na Trgu junaka u središtu Budimpešte.

Pročitajte i ovo Američki senatori u Budimpešti srozavanje demokracije "Neobično i zabrinjavajuće": Mađarska vlada nije primila američke senatore u službenom posjetu Viktor Orban Parlament uskoro zasjeda Švedska bi uskoro mogla ući u NATO, Orban poručio: "Spor će uskoro biti riješen"

>> Orban prozvao EU: Treba otvoreno reći, kriza je zapravo kriza Bruxellesa!

"Ako ne žele otići, tražit ćemo pomoć od Bruxellesa", dodao je Vona, čija stranka, druga po veličini oporbena snaga u mađarskom parlamentu, želi izlazak Mađarske iz Europske unije.

"Moramo zatražiti od njih da prihvate nekoliko stotina tisuća naših građana na nekoliko godina i da pokušaju obrazovati ih u europskoj kulturi. Kad im to uspije, možemo ih primiti natrag", zaključio je.

Romska manjina u Mađarskoj izložena je stalnoj diskriminaciji na tržištu rada. Mađarska je vlada u petak osudila skup nakon što je najavljen za subotu, kojim je obilježena peta obljetnica osnutka u međuvremenu zabranjenog paravojnog pokreta Mađarska garda, s kojom je stranka Jobbik usko surađivala. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene