Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporan povrat imovine

Mađarska će uskratiti potporu Srbiji za EU?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarska će razmotriti svoju potporu srbijanskoj kandidaturi za članstvo u EU ako Beograd ne izmijeni zakon o povratu imovine.

Budimpešta taj zakon naime, smatra diskriminacijskim prema mađarskoj manjini u Vojvodini, prenijela je mađarska agencija MTI.

'Mi smo među najvećim zagovarateljima ulaska Srbije u EU, no članstvo se ne čini realnom opcijom za zemlju koja donosi zakon kojim uskraćuje građanska prava', rekao je za posjeta Subotici zamjenik mađarskog premijera Zsolt Semjen.

'Budimpešta će razmotriti svoju potporu srbijanskoj kandidaturi ako srbijanski parlament ne izmijeni neprihvatljive dijelove zakona o povratu imovine i time omogući da i mađarska zajednica bude obeštećena', rekao je Semjen.

Srbijanski parlament prihvatio je prošli tjedan zakon o povratu imovine koju je komunistički režim konfiscirao nakon Drugog svjetskog rata, a što je jedan od uvjeta na putu Srbije prema EU.

'Mađarska odbacuje načelo kolektivne krivnje, što je protivno osnovnim standardima Europske unije, temeljnim ljudskim pravima, a također interesima mađarske zajednice', rekao vicepremijer.

Za Budimpeštu je zakon o povratu imovine diskriminatoran prema mađarskoj manjini u Vojvodini, gdje živi oko 350.000 Mađara. (Hina)

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić i Xi Jinping u Pekingu 2019. godine Zadnje pripreme Kineski predsjednik stiže u Beograd, objavljeni detalji: Srpski MiG-ovi dočekat će Xija Uhićeni Srbi u Španjolskoj akcija u Španjolskoj VIDEO Pogledajte kako je pao jedan od najtraženijih srpskih mafijaša: "Bili su vezani, a u kući je bilo puno krvi"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene