Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zapovjednik katalonske policije

U kolovozu postao narodni junak, sada smijenjen preko Službenog lista

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolska vlada objavila je u subotu u Službenom listu da je smijenila zapovjednika katalonske policije dan pošto je ta sjeverostočna pokrajina proglasila neovisnost, a u internom naputku katalonska policija poziva svoje pripadnike da se ponašaju neutralno.

Josep Lluis Trapero, operativni zapovjednik katalonske policije smijenjen je u okviru mjera koje je Madrid donio u petak navečer i počeo provoditi: smjenu katalonske vlade, preuzimanje upravljanja nad Katalonijom i raspisivanje novih izbora za 21. prosinca.

Pročitajte i ovo Vatrogasci, ilustracija optužni prijedlog Drama na sjeveru Hrvatske: Polijevali gorivo po cesti i zapalili! Šestero poginulo kada se kamion zaletio u policijsku barikadu U Španjolskoj Užas na autocesti: Kamion se zaletio u policijsku kontrolnu točku, poginulo šestero ljudi

Španjolski premijer Mariano Rajoy već je u petak smijenio direktora pokrajinske policije, koju Katalonci zovu Mossos d'Esquadra.

Lluis Trapero postao je zadnjih tjedna istaknuta osoba katalonske krize. U kolovozu je postao narodni junak kada je vodio krizu nakon džihadističkih napada sa 16 žrtava u Kataloniji, a danas ga Madrid tereti za pasivnost tijekom prosvjeda u rujnu protiv španjolske policije.

U poruci koju je objavila katalonska policija svojim članovima i u koju je agencija Reuters imala uvid stoji naputak da se ponašaju neutralno i ne zauzimaju strane u sporu.

U katalonskoj policiji zavladalo je nepovjerenje između onih koji podupiru neovisnost i onih koji se tomu protive.

"S obzirom na to da postoji povećana mogućnost okupljanja građana na cijelom teritoriju i da ljudi imaju različita stajališta, moramo podsjetiti sve da je naša odgovornost jamčiti sigurnost svima i pomoći skupovima da se održe bez izgreda", stoji u internoj bilješci.

Traperovu smjenu potpisao je španjolski ministar unutarnjih poslova Juan Ignacio Zoido.

Visoki španjolski sud zabranio je prošli tjedan Traperu da napusti Španjolsku i oduzeo mu je putovnicu iako nije naredio njegovo uhićenje. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene