454967
454967
454967
454967
454967

Moskva odustala nakon velikog pritiska na Španjolsku

  • , 26.10.2016., 16:35
  • Autor:
  • komentara

Španjolska je u srijedu pod pritiskom svojih saveznica da povuče dozvolu ruskim vojnim brodovima, na putu prema Siriji, za pristajanje u luci Ceuti radi opskrbe gorivom.

 
 
 
 
Ruski nosač zrakoplova (Foto: AFP)
Ruski nosač zrakoplova (Foto: AFP)

"Razmatramo zadnje zahtjeve za pristajanje u svjetlu informacija koje dobivamo od naših saveznika i ruskih vlasti", objavilo je španjolsko ministarstvo vanjskih poslova.

To priopćenje potvrđuje informacije prema kojima su se neki ruski vojni brodovi trebali opskrbiti u Ceuti, španjolskoj enklavi na marokanskom teritoriju nasuprot Gibraltara.

Ministarstvo dodaje da ruski brodovi godinama pristaju u španjolskim lukama i da se svako pristajanje razmatra pojedinačno, vodeći računa prvenstveno o sigurnosti okoliša, grada i stanovnika.

Rusija je objavila sredinom listopada da njezin nosač zrakoplova Admiral Kuznjecov i pratnja plove prema Siriji, s borbenim zrakoplovima i helikopterima, u pojačanje ruskoj vojnoj nazočnosti u tom području.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u utorak je izrazio zabrinutost zbog mogućeg sudjelovanja tih snaga u bombardiranjima u Siriji i kazao je da je NATO izrazio zabrinutost svojim članicama uključujući Madridu.

"Zabrinuti smo zbog moguće upotrebe te flote u pojačavanju napada na civile u Alepu", rekao je Stoltenberg. "Sve su saveznice upoznate s našim stajalištima".

Velika Britanija je bila izravna i objavila je da je London "izrazio zabrinutost španjolskoj vladi u vezi dobrodošlice koju izražava ruskoj mornarici", rekao je u utorak navečer jedan britanski dužnosnik.

Predsjednik liberalne skupine u europskom parlamentu Guy Verhofstadt je reagirao na društvenoj mreži Twitter i poručio da je skandalozno da Španjolska, članica NATO-a i EU-a, dozvoljava ruskoj floti da napuni gorivo i primi tehničku pomoć. "Španjolska je potpisala izjavu EU-a o ruskim ratnim zločinima u Alepu prošlog tjedna - danas pomaže u opskrbi goriva flote koja je na putu da počini nove zločine. Vi to ozbiljno?"

NATO prati flotu od osam brodova koja je na putu za istočni Mediteran gdje bi, prema pretpostavkama saveza, trebala sudjelovati u napadima na pobunjenike u sjeverozapadnoj Siriji u studenome.

Britanski ministar obrane Michael Fallon kazao je u Bruxellesu kako bi London bio "iznimno zabrinut kad bi ijedna članica NATO razmatrala pomaganje ruskim nosačima koji bi na kraju mogli sudjelovati u bombardiranju civila... Upravo suprotno NATO bi trebao ostati jedinstven".

Španjolska je prije nekoliko tjedana odobrila pristajanje tri ruska vojna broda u Ceuti, prema listu El Pais koji prenosi, pozivajući se na španjolske diplomatske izvore, da bi se ta dozvola mogla povući ukoliko se utvrdi da su tri broda dio flote koja je na putu za Siriju.

Nije još jasno hoće li neki od ruskih brodova iz flote pristati u Ceuti jer je dio flote već prošao pokraj Ceute bez pristajanja.

Moskva odustala od uplovljavanja ruske flote u španjolsku luku

Rusija je povukla zahtjev za uplovljavanjem njezinih ratnih brodova u španjolsku luku radi opskrbe gorivom nakon što su NATO saveznici Španjolske zatražili od Madrida da odbije rusku flotu koja bi mogla sudjelovati u napadima na civile u Siriji.

"Rusko veleposlanstvo u Madridu izvijestilo nas je da povlači zahtjev za uplovljavanjem za te brodove i to je otkazano", navelo je španjolsko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

Rusko veleposlanstvo nije objasnilo razloge povlačenja zahtjeva. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se