Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velik udarac

FIJASKO ZA ORBANA Parlament nije prihvatio njegov plan protiv migrantskih kvota

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarski parlament u utorak je odbacio plan premijera Viktora Orbana o zabrani premještaja migranata u Mađarsku nanijevši mu udarac koji bi ga mogao oslabiti u borbi protiv migracijske politike EU-a.

Predloženi ustavni amandman dobio je 131 od ukupno 199 glasova u parlamentu. Za prolazak je bila potrebna dvotrećinska većina, odnosno 133 glasa. Oporbene stranke, uključujući krajnje desni Jobbik, bojkotirale su glasovanje.

Pročitajte i ovo Viktor Orban Šokantne ostavke "Ovako dalje više ne može": Javnost je bijesna, Orban uzdrman skandalima Viktor Orban Rok od dva mjeseca Europska komisija pokrenula postupak protiv Mađarske

Orban je u listopadu pokrenuo postupak kako bi ustavom zabranio "premještaj" tražitelja azila u Mađarsku, ustvrdivši da time ispunjava volju birača koji su se na nevažećem referendumu očitovali protiv prihvata izbjeglica.

Na referendumu 2. listopada 98,3 posto birača se izjasnilo protiv migrantskih kvota EU-a, ali je je odaziv bio tek 40 posto, zbog čega je referendum proglašen nevaljanim. No Orban je proglasio "veliku pobjedu" i smatrao je da mu ona daje legitimitet za promjenu ustava kako bi onemogućio da se zajedničke odluke EU-a u vezi s migrantima primjenjuju u njegovoj zemlji.

Orbanova odlučnost da ne dopusti migrantima dolazak u svoju zemlju naljutila je druge čelnike i zakomplicirala njihovu zadaću dok se EU bori s priljevom oko 1,4 milijuna ljudi od početka 2015. godine, od kojih su mnogi pobjegli pred sukobima poput rata u Siriji.

Prošle godine Mađarska je bila ključno mjesto ulaska u schengensku zonu dok Orban nije podigao žičanu ogradu kako bi zaustavio priljev migranata.

"Današnje glasovanje je privremeni fijasko (za Orbana), slično referendumu koji je bio nevažeći", rekao je politički analitičar Robert Laszlo.

On smatra da taj neuspjeh teško da će oslabiti Orbana čija stranka Fidesz uvjerljivo vodi u ispitivanjima javnog mišljenja.

"Međutim, u Bruxellesu to neće moći prodati kao uspjeh, tamo će njegove pozicije oslabiti", dodao je Laszlo. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene