456344
456344
456344
456344
456344

FIJASKO ZA ORBANA Parlament nije prihvatio njegov plan protiv migrantskih kvota

  • , 08.11.2016., 12:18
  • Autor:
  • komentara

Mađarski parlament u utorak je odbacio plan premijera Viktora Orbana o zabrani premještaja migranata u Mađarsku nanijevši mu udarac koji bi ga mogao oslabiti u borbi protiv migracijske politike EU-a.

 
 
 
 
Viktor Orban (Foto: AFP)
Viktor Orban (Foto: AFP)

Predloženi ustavni amandman dobio je 131 od ukupno 199 glasova u parlamentu. Za prolazak je bila potrebna dvotrećinska većina, odnosno 133 glasa. Oporbene stranke, uključujući krajnje desni Jobbik, bojkotirale su glasovanje.

Orban je u listopadu pokrenuo postupak kako bi ustavom zabranio "premještaj" tražitelja azila u Mađarsku, ustvrdivši da time ispunjava volju birača koji su se na nevažećem referendumu očitovali protiv prihvata izbjeglica.

Na referendumu 2. listopada 98,3 posto birača se izjasnilo protiv migrantskih kvota EU-a, ali je je odaziv bio tek 40 posto, zbog čega je referendum proglašen nevaljanim. No Orban je proglasio "veliku pobjedu" i smatrao je da mu ona daje legitimitet za promjenu ustava kako bi onemogućio da se zajedničke odluke EU-a u vezi s migrantima primjenjuju u njegovoj zemlji.

Orbanova odlučnost da ne dopusti migrantima dolazak u svoju zemlju naljutila je druge čelnike i zakomplicirala njihovu zadaću dok se EU bori s priljevom oko 1,4 milijuna ljudi od početka 2015. godine, od kojih su mnogi pobjegli pred sukobima poput rata u Siriji.

Prošle godine Mađarska je bila ključno mjesto ulaska u schengensku zonu dok Orban nije podigao žičanu ogradu kako bi zaustavio priljev migranata.

"Današnje glasovanje je privremeni fijasko (za Orbana), slično referendumu koji je bio nevažeći", rekao je politički analitičar Robert Laszlo.

On smatra da taj neuspjeh teško da će oslabiti Orbana čija stranka Fidesz uvjerljivo vodi u ispitivanjima javnog mišljenja.

"Međutim, u Bruxellesu to neće moći prodati kao uspjeh, tamo će njegove pozicije oslabiti", dodao je Laszlo. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se