452441
452441
452441
452441
452441

Mađarska traži zabranu "grupnog naseljavanja" migranata

  • , 04.10.2016., 21:08
  • Autor:
  • komentara

Mađarski premijer Viktor Orban u utorak je predložio ustavne promjene kojima bi se zabranilo grupno naseljavanje migranata, nakon što su birači velikom većinom na referendumu poduprili njegovo odbacivanje EU-ova plana o izbjegličkim kvotama.

 
 
 
 
Viktor Orban (Foto: AFP)
Viktor Orban (Foto: AFP)

Orban je kazao da će u amandmanu ustava stajati da je "grupno naseljavanje zabranjeno".

"S obzirom na to da je 98 posto birača zaokružilo 'ne' na referendumskom listiću, izjasnivši se na taj način protiv naseljavanja migranata, njegovi rezultati moraju se i zakonski provesti", rekao je novinarima u Budimpešti.

Orbanov Fidesz, vladajuća stranka u Mađarskoj podnijet će prijedlog parlamentu do 10. listopada i o njemu će se glasati 8. studenoga.

Amandman bi se trebao usvojiti ako prođe dvotrećinskom većinom, a podupire ga radikalno desna stranka Jobbik.

Mađarska Socijalistička stranka optužuje Orbana da je krenuo diktatorskim putem, želeći izmijeniti ustav nakon 'nevažećih' referendumskih rezultata.

Unatoč tomu što se u nedjelju na referendum odazvalo samo 40 umjesto 50 posto birača potrebnih da bi referendum bio valjan, premijer Orban smatra da je izjašnjavanje postiglo svoj cilj jer je više od 98 posto izašlih birača odbacilo migrantske kvote. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se