Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Želi zaustaviti imigrante

ORBAN I DALJE PODIŽE PANIKU 'Postat ćemo manjina na vlastitom kontinentu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarski i poljski dužnosnici u petak su upozorili da Europi prijete milijuni migranata ukoliko se budu ignorirali uzroci izbjegličke krize i Europa ne zaštiti svoje granice.

Rijeka migranata koja se slijeva u Europu beskonačna je i ukoliko Europska unija ne zaštiti svoje granice mogu stići deseci milijuna novih, kazao je u petak mađarski premijer Viktor Orban.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mađarski premijer o izbjegličkoj krizi 'Europa je trenutno bogata i slaba što je moguća najopasnija kombinacija' Slika nije dostupna Njemačka kritizira Mađarsku U Sloveniju ušlo 2.700 migranata, nitko nije zatražio azil

"Stvarnost je da Europi prijeti ogromni priljev ljudi, mnogo desetaka milijuna moglo bi stići u Europu", rekao je za državni radio. "Sada govorimo o stotinama tisuća no sljedeće godine govorit ćemo o milijunima i tomu nema kraja".

"Odjednom vidjet ćemo da smo postali manjina na vlastitom kontinentu", kazao je pozivajući Europu da "pokaže snagu u zaštiti svojih granica".

'Moramo razmisliti'

Europa se mora pozabaviti uzrocima dolaska migranata a ne se samo koncentrirati na to kako da ih razdijeli među zemljama jer će se uskoro suočiti s milijunima, upozorio je poljski ministar vanjskih poslova Grzegorz Schetyna.

IZBJEGLIČKA KRIZA Njemačka: Buknuo požar u zgradi prihvatilišta za imigrante, skakali kroz prozor da se spase

"Razmijeri migracije su ogromni pa se ne možemo usmjeriti, a govorimo o čitavoj Europi, na raspodjeljivanje ilegalnih migranata bez da se borimo protiv uzroka njihova dolaska", kazao je Schetyna za Radio Zet.

"Moramo razmisliti kako da zaustavimo ilegalnu imigraciju. U suprotnom ćemo uskoro imati tri-četiri milijuna ekonomskih izbjeglica", poručio je.

Mađarska je izgradila žičanu ogradu prema Srbiji a najavila je da će u slučaju potrebe isto učiniti i na granici prema Hrvatskoj. Najavila je i da će prema potrebi angažirati vojsku na granicama, te se sprema donijeti zakone kojima će oštro kažnjavati ilegalne ulaske u zemlju.

Vlakovi za Austriju

Mađarska je u ponedjeljak dozvolila da nekoliko vlakova s migrantima krene prema Austriji no nakon toga obustavila ih je. U četvrtak je vlak u koji su migranti provalili u Budimpešti propustila do 40 kilometara udaljenog Bicskea gdje je zaustavljen.

Oko 500 migranata odbija otići u prihvatni centar u tom mjestu a interventna policija okružila je vlak i pokušavala neke odvesti.

Migranti, uglavnom iz Sirije, ukrcali su se u vlak nakon dva dana čekanja pred željezničkim kolodvorom Keleti na koji nisu smjeli ući sve dok se policija u četvrtak ujutro nije povukla bez obrazloženja. Oko kolodvora su i dalje tisuće izbjeglica koje se nadaju da će nastaviti putovanje.

Migranti iz vlaka u Bicskeu odbijaju hranu i pića koja im je ponudila policija i traže da im se omogući nastavak puta do Austrije.

Oni koji odbiju registraciju suočeni su s mogućnošću izgona iz Mađarske i povratka u zemlju iz koje su prešli granicu. Većina je u Mađarsku stigla putem preko Turske, Grčke, makedonije i Srbije.

UN poziva na raspoređivanje izbjeglica u EU

Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice (UNHCR) Antonio Guterres pozvao je u petak na raspoređivanje najmanje 200.000 podnositelja zahtjeva za azilom u EU i ocijenio da bi sve članice EU trebale imati obvezu sudjelovanja u tom programu.

"Osobe koje imaju valjan zahtjev za zaštitom trebaju se potom uključiti u program masovnog preseljenja uz obavezno sudjelovanje svih zemalja članica EU. Preliminarna procjena ukazuje na potencijalnu potrebu povećanja mogućnosti preseljenja na 200.000 mjesta", napisao je Guterres u priopćenju.

"Europa se suočava s najvećim priljevom izbjeglica unazad više desetljeća", rekao je on, ocjenjujući da "situacija zahtijeva masovni zajednički napor koji je nemoguć s postojećim fragmentarnim pristupom" unutar EU.

Više od 300.000 osoba preplovilo je Mediteran od početka godine, a više od 2600 ih je poginulo na tom putu, po UNHCR-u. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene