Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON MNOGIH NAGAĐANJA

Otkriveno zašto su Putin i Macron sjedili za stolom dugim četiri metra: ''Nismo mogli dopustiti da se dokopaju predsjednikova DNK-a"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski predsjednik Emmanuel Macron odbio je zahtjev Kremlja da napravi ruski test na COVID-19 prije sastanka s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, a izvori bliski francuskom predsjedniku otkrili su i što je u pozadini njegove odbijenice.

Mnogo je toga što dijeli Rusiju i Europsku uniju, a jaz između dvije sile nedavno je javnost mogla vidjeti i doslovno.

Samo, je li dugačak stol za kojim su tijekom petosatnog sastanka na suprotnim krajevima udaljeni četiri metra sjedili predsjednici Rusije, domaćin Vladimir Putin, i Francuske, Emmanuel Macron, bio Putinova diplomatska poruka o razmaku između njega i Europske unije (EU)? Ili je razlog bilo nešto drugo? 

Neki diplomati sugerirali su da je riječ o poruci, no Reuters je od dva izvora upoznata sa zdravstvenim protokolom francuskog predsjednika doznao da je Macron imao dvije mogućnosti: ili prihvatiti da mu Rusi naprave PCR test kako bi mogao sjesti bliže Putinu ili odbiti ruski test i pridržavati se strožih mjera održavanja fizičkog razmaka.

Pročitajte i ovo SAD šalje vojnu pomoć Ukrajini Rat u Europi SAD najavio novu vojnu pomoć Ukrajini: Stiže oružje vrijedno šest milijardi dolara Rat u Ukrajini Vrijedno 61 milijardu dolara Rusija napala ukrajinske željeznice: Njihov cilj je samo jedan

"Znali smo vrlo dobro da to znači da nema rukovanja i taj dugački stol. Nismo mogli dopustiti da se dokopaju predsjednikova DNK-a", rekao je Reutersu jedan od izvora.

Glasnogovornik Kremlja na Reutersov upit za komentar (još) nije odgovorio. 

Drugi izvor iz Macronova okruženja potvrdio je da je Macron odbio ruski PCR test i umjesto toga napravio francuski PCR test prije odlaska, dok mu je u Rusiji njegov liječnik napravio antigenski test.

Pročitajte i ovo Rastu tenzije u Ukrajini - 5 KAO U DOBA HLADNOG RATA Macron predložio rješenje za krizu u Ukrajini i uspio iziritirati Fince: ''Stare formule za nove situacije rijetko daju rezultata"
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Strahuje se od invazije Macron odlazi u riskantnu diplomatsku misiju: Od Putina će tražiti da smanji napetosti s Ukrajinom

"Rusi su nam rekli da Putina moraju držati u strogo zatvorenom zdravstvenom 'mjehuru'", dodao je izvor.

A samo tri dana nakon sastanka s Macronom Putin je primio kolegu iza Kazahstana Kasima-Žomarta Tokajeva te su se rukovali i sjedili jedan pored drugoga, dok ih je razdvajao samo mali stolić za kavu.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene