Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljevičarski vođa na odlasku

Lula nasljedniku ostavlja 8. svjetsko gospodarstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pobjednik predsjedničkih izbora 3. listopada preuzet će kormilo najveće južnoameričke države bogatije i moćnije od Brazila kakvog je prije osam godina preuzeo tada izabrani Luiz Inacio Lula da Silva, bivši radnik u čeličani i prvi čelnik te države koji je potekao iz radničke klase.

Kada je stupio na dužnost 2003., mnoge je plašio Lulin ljevičarski background te su prvi mjeseci mandata protekli u održavanju stabilnosti reala, brazilske nacionalne valute. Tržišta novca ubrzo su odahnula, a Lula izrastao u svjetskog državnika i prirodnog vođu zemalja u razvoju koji čvrsto kontrolira gospodarstvo.

Pročitajte i ovo Brazilac poginuo padom u duboku rupu - 2 Postao opsjednut Sanjao duha koji mu je rekao da je zlato ispod njegove kuće: Iskopao rupu od 40 metara, a onda se dogodila tragedija Akcija brazilske policije Borba protiv trgovine oružjem Velika akcija brazilske policije: Razotkrili ilegalno oružje iz europskih zemalja vrijedno 225 milijuna eura, među njima i Hrvatska

Prije osam godina, s visokom nezaposlenošću i golemim javnim dugom od 60 posto BDP-a Brazil je tek počeo putem stabilizacije, piše njemačka agencija dpa u tekstu posvećenom gospodarskoj strani dvaju mandata predsjednika koji se više ne može natjecati za treći mandat. Lula je uveo 'Nula posto gladi', prvi socijalni program u korist siromašnih, no istodobno je pooštrio poslovnu disciplinu i privukao strana ulaganja te ojačao real, a zatim povećao devizne pričuve koje sad iznose 270 milijardi dolara i premašuju inozemni dug od 235 milijardi dolara, piše dpa.

Već u drugoj godini Lulina mandata Brazil je počeo gospodarski rast prosječnim ritmom od 3,5 posto sve do 2009. kada je zemlju pogodila svjetska recesija. Tada je vlada reagirala jeftinim zajmovima koji su potaknuli poduzetništvo te smanjenjem poreza na neke robe poput automobila.

Rezultat je da je Brazil bio među prvim državama na izlazu iz recesije i ove se godine očekuje impresivan rast od 7 posto. Potrošačkim kreditima, povećanjem najniže plaće iznad godišnje stope inflacije i novčanom pomoći za 48 milijuna siromašnih kroz socijalni program Bolsa Familia (Obiteljski zajam), od 200 milijuna Brazilaca iz siromašne u kategoriju potrošača prešlo je 29 milijuna.

Unatoč uspjesima izazovi su još golemi, ali i izgledi. Međunarodni stručnjaci predviđaju da će Brazil, peta najveća država svijeta već 2014. postati i peto gospodarstvo svijeta, a danas je osmo. Francuska agencija u osvrtu na gospodarsku sliku usredotočila se više na nedostatke s kojima se Lulin nasljednik mora nositi želi li boljitak. To su korupcija i birokracija, slaba infrastruktura i jak real koji koči konkurentnost.

Brazilska su prednost njegova golema bogatstva: voda, zemlja, radna snaga, minerali, nafta. Zemlja je prvi svjetski izvoznik soje, šećera, etanola, govedine, piletine, duhana i narančina soka, najviše za rastuće potrebe Kine.

Kočnice su osim korupcije i slaba ulaganja u infrastrukturu: transport, zračne i morske luke, navodi AFP. Stručnjaci predviđaju da Lulinu nasljedniku, tkogod on bio, neće biti lako slijediti stope svoga prethodnika.

>> Lula da Silva: Ljude snimaju svugdje, a financijski sustav nije reguliran

Lulini uspjesi izborili su Brazilu privilegiran status u međunarodnoj politici i južnoamerički gospodarski div član je skupine G20, koja okuplja industrijski najrazvijenije nacije i nova gospodarstva u usponu. Brazil je među idejnim tvorcima politika za izlaz iz globalne krize te važan član kruga Pregovora iz Dohe Svjetske trgovinske organizacije.

Gospodarski divovi

Francuska agencija AFP donosi pregled vodećih tvrtki brazilskog gospodarstva među kojima je državni naftni div Petrobras, s najvećom zaradom u Latinskoj Americi u 2009. godini: 11 milijardi eura.Rudarski div Vale, drugi je svjetski proizvođač nikla i prvi u proizvodnji željeza s 237,9 milijuna tona u 2009. Vodeća je brazilska privatna tvrtka,a u 2009. zaradila je 5,1 milijardi dolara.

>> Lula: Nije razborito Iran tjerati pred zid

Embraer, treći u svijetu proizvođač zrakoplova iza Boeinga i Airbusa, isporučio je rekordnu brojku od 244 zrakoplova u 2009., u kojoj je zaradio 446,7 milijuna dolara. Među brazilskim gospodarskim divovima su i Odebrecht, najveća privatna građevinska tvrtka, Marfrig, najveća mesna industrija i Brasil Food, poljoprivredno-prehrambena industrija. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene